Hoe gaat het nu met jou?

Misschien is jouw situatie op dit moment opeens heel anders. Kinderen thuis, opeens gaan lesgeven, huis vol, moet je opeens vanuit huis werken of juist gaan werken op een plek waar koning Angst regeert? Of juist niemand om je heen, omdat alles en iedereen is stilgezet?

Wij moesten hier als gezin ook ons weg in vinden. Manlief opeens hele dagen thuis aan het werk, de kinderen ook thuis en dan school volgen (waarbij er dan vragen ontstaan van: hoe gaan ze dit jaar op het voortgezet of middelbaar beroepsonderwijs ooit halen met zo weinig lessen? Of deden ze altijd al zo weinig en kunnen we het middelbare schoolsysteem op de schop nemen? Nee hoor, ik weet dat iedereen super zijn of haar best doet… 😉)

En thuis nog meer dan anders iedere keer weer opnieuw met elkaar stilstaan waar dit virus vandaan komt, dat ze niet bang hoeven te zijn, waar wij ons vertrouwen in en op mogen stellen en dat Die allang alle virussen heeft overwonnen en daarop mogen focussen. Waarom we wel de maatregelen opvolgen, omdat de Bijbel ons dat opdraagt om te doen en dát is onze leidraad. Ik ben ontzettend dankbaar dat ik niet bang ben en vooral ontzettend dankbaar voor wie wij mogen dienen!

Misschien vind je dat lastig hoe met deze situatie om te gaan.

Daarom wil ik je graag wat tips meegeven.

Maar vooraf wil ik je nog even wat meegeven: weet dat je lichaam ontzettend mooi geschapen is. God heeft ons namelijk gemaakt met een geweldig systeem, ons immuunsysteem. Dat is gemaakt om alle indringers aan te kunnen, zoals virussen als deze. Dat is, als wij geen verstoringen hebben. Dat is als er geen verstoringen zitten in onze relatie met God, met onszelf en met anderen. Als we gevuld zijn en leven vanuit Gods liefde. Dan hoef je niet bang te zijn voor een virus als deze.

En ook al ben je in proces om Gods liefde te ontvangen, ben je in proces om angst te overwinnen, wat is het ergste dat je kan gebeuren? Als je kind van de Vader bent, mag je weten dat je naar Hem toegaat! Dus er is niets om bang voor te zijn! Helemaal niets!

Nu is het zo dat we in gebroken wereld leven en er die ander is die er op uit is om alles kapot te maken. Hij wil heel graag relaties kapot maken, juist omdat God een God van relatie is. Hij weet ook dat ons immuunsysteem al aangetast is en nog verder aangetast wordt als we te maken hebben met stress, bezorgdheid en iedere andere vorm van angst.

En guess what er nu gebeurt? We hebben nu te maken met social distancing, relaties worden massaal kapotgemaakt op deze manier en angst worden massaal gevoed. We zouden bang moeten zijn voor onszelf (dat we mogelijk een besmetting zijn voor anderen of dat we ziek kunnen worden of kunnen overlijden, we moeten bang worden van anderen want ooh help, want die kunnen ons besmetten). Ik neem de situatie en het virus echt wel heel serieus en we mogen en moeten ook bewogen zijn met anderen (bewogenheid is geen angst). Maar zie je ook wat gebeurt? Hoe groot is dit is? En hoeveel mensen erin tuinen?

God is een God van relatie, niet van isolatie!!

Je hoeft niet mee te gaan in die bubbel van angst en paniek. Ik wil je tips meegeven die mij helpen, waardoor ik geen last van stress, bezorgdheid of angst heb en dat je helpt om uit die angstbubbel te komen en te blijven. 

1. Blijf in het Woord. Focus op Gods Woord (daar heb je nu misschien juist extra veel tijd voor, dus benut dat!!! ) Weet wie je bent in Christus en blijf in Gods liefde, als je merkt dat je iets van bezorgdheid of stress hebt, als je toch ergens iets van angst of twijfel of onzekerheid merkt of ernaar neigt, ga terug naar wat de Bijbel zegt. Al moet je dat 100 keer op een dag doen. Zijn Woord is Waarheid en leidend, niet wat andere mensen zeggen. Zelfs niet wat politici, wetenschappers of medici zeggen

2. Vermijd breinvervuiling. Dus alles wat je vrede steelt. Of dat nu nieuws luisteren is, door social media scrollen of met elkaar over de situatie praten en je laten beïnvloeden door de angstgedachten of andere negativiteit van anderen, vermijd het, tenzij je weet dat je er geen last van hebt en deal met die gedachten zodat je sterk genoeg bent om juist anderen te bemoedigen

3. Leef uit dankbaarheid wat je nu wel hebt. Of het is omdat het buiten zo lekker ruikt, of de koffie zo heerlijk geurt, of wat fijn dat die persoon je even belt. Wees dankbaar! Dank God dat je mocht opstaan! Dank God voor je gezondheid! Dank God voor….

4. Praat niet met anderen mee, tenzij het over de grootheid van God gaat of tenzij je iemand anders aan het bemoedigen bent. Maar ga niet mee in gesprekken waarin mensen bezorgdheid uiten etc of wijs hen erop dat er een andere weg is. Door mee te gaan in anders mans stress en angst, versterk je dat weer bij jezelf. Praat vooral met anderen die een levende relatie hebben en die je kunnen bemoedigen. Dus zoek contact met die mensen!

5. Ken je Bijbel, zodat je ook de strategieën van de ander kunt weerstaan. Hij kent namelijk de Bijbel beter dan wij en het wordt tijd dat wij die ook beter leren kennen. Daar staan namelijk alle antwoorden/oplossingen in.

6. Als je onderweg bent, zegen anderen die je uit de weg gaan. Bid voor de ambulances en traumahelikopters als die je voorbij rijden. Bid voor iedereen die je onderweg tegenkomt. Niet alleen help je ander daarmee, maar dat leidt af van je eigen gedachten en jezelf.

7. Bid dat de macht van het virus doorbroken wordt, voor verandering in ons land, in de wereld, in ons eigen leven. Bid voor vernieuwing, voor zieken en alles waar je maar voor kan bidden.

8. Volg de genomen maatregelen, maar zorg dat je weet wat de Bijbel hierover zegt.

9. Zorg dat je je immuunsysteem op peil houdt met gezond te eten (veel groente en fruit met vitamine C!!, suikers en bewerkt voedsel met mate), veel te bewegen, veel buitenlucht, genoeg te slapen. 

10. Draai opbeurende liederen, opwekkende liederen, overwinningsliederen!!! Over 2 dagen is het Paasfeest!!! Jezus heeft de dood overwonnen! Prijs de Heer!!!

Misschien vliegt het je heel erg aan en vind je het moeilijk. Zou je het fijn vinden om er met iemand over te praten, zou je tips willen hoe je hiermee om kunt gaan of vooral bemoediging om hier doorheen te komen. Of merk je dat, doordat iedereen thuis en jij nu nog meer werk hebt dan anders, dat je er echt doorheen zit.

Daarom bied ik je tijdelijk, in verband met deze uitzonderlijke situatie, een mini-traject aan van 4 wekelijkse gesprekken van 30 minuten om je hierin te helpen. Deze gesprekken vinden plaats via videobellen. Als je hier gebruik van wilt maken, klik dan op deze link, zodat je kunt doorlinken naar de betaalknop. Zodra je betaling door mij ontvangen is, ontvang je zo snel mogelijk een bevestigingsmail met de link naar mijn online agenda waar je zelf je afspraken kunt inplannen op de tijden die jou het beste schikken. Mocht je wel behoefte hebben aan deze gesprekken, maar is het niet mogelijk om ineens te betalen? Laat me even weten. Maar schroom niet om te contacten. 

God zegene je lieve zus en ik wens je een heel Gezegend Paasfeest toe!

 

 

Lizzie Kamerling