25 maart 2022 - auteur Lizzie Kamerling

We kwamen hen onderweg tegen. Twee mensen met beiden een hond bij zich. Qua grootte niet echt verschillend. De één begon tegen de ander te blaffen. Hij ging helemaal tekeer. Maar die andere hond… gaf geen krimp. Het was alsof hij dacht: “Wat wil je nou, schreeuwlelijk. Ik ben niet onder de indruk van je.”


Het deed me denken aan hoe we als christenen in deze wereld behoren te staan. Er kan zoveel op ons afkomen. We kunnen bang terugdeinzen, in onze schulp kruipen of op de grond gaan liggen en afwachten tot het over is en maar hopen dat het ooit een keer beter gaat. Of we kunnen als die andere hond in onze identiteit en autoriteit in Christus leren staan en zorgen dat we niet onder de indruk zijn van “blaffende honden”.


We kunnen ervoor zorgen dat de boze die rondgaat als een briesende leeuw ons niet te pakken krijgt. Hij zoekt wie hij kan verslinden, staat er in de Bijbel. Hij gaat niet voor de sterke exemplaren, maar Hij gaat voor degenen die een makkelijke prooi zijn. Hoe is dat voor ons? Zijn wij gemakkelijk te verslinden? Laten we ons overheersen door bijvoorbeeld onze nare omstandigheden, door de negatieve gedachten die het koninkrijk van de boze ons voedt, door de beelden van die nare herinneringen die hij vooral wil laten zorgen dat we die niet vergeten?


Ik sprak recent iemand die al meer dan 30 jaar geleden een hele traumatische ervaring had meegemaakt. Ze werd regelmatig aan deze ervaring herinnerd en, zoals ze zelf aangaf, dan was het alsof ze er weer middenin zat en voelde ze alle pijn, angst en verdriet weer opnieuw. We raakten erover in gesprek en uit haar woorden merkte ik dat ze had besloten dat deze nooit meer kon genezen, wat het Woord van God ook zei.


We kunnen leren om niet meer beroerd te worden door nare herinneringen. Tuurlijk, ze blijven er, want God heeft ons een geheugen gegeven zodat we herinneringen kunnen opslaan. Je hoeft echter nare herinneringen niet meer te herbeleven. Herinneringen waarin angst, pijn of verdriet de hoofdrol hebben, hoeven geen onderdeel van je identiteit te worden. Het betekent wel dat daar nog een stuk herstel en vernieuwing nodig is.


Je hoeft nare herinneringen ook niet te verdringen of uit je geheugen te laten wissen. Dat is niet Gods best voor jou. Gods best voor jou is de pijn en angst van de nare herinnering weg te halen, zodat er alleen een litteken overblijft. Gods best voor jou is om anders leren om te gaan met die emoties en gevoelens die zo’n herinnering met zich meebrengen.


Er is een vorm van Japanse kunst, Kintsugi, om scherven van aardewerk te lijmen met goud. De littekens worden in plaats van onzichtbaar, juist helemaal in de spotlight gezet. Zo is dat ook in ons leven. De scherven van ons leven mogen gelijmd wordt met Gods goud. Het goud dat zichtbaar wordt, wordt een getuige van wat God gedaan heeft in ons leven!


Dat kan alleen als je bereid bent om te willen veranderen en leert om te gaan staan in wat God voor je klaar heeft liggen. Ik ga niet zeggen dat het altijd vanzelf of makkelijk is. Het kan wel, maar iedereen is anders en ieder proces is anders. [we hoeven er ook niet vanuit te gaan dat het persé moeilijk moet of altijd met een proces.. dat is weer de andere kant. Want ik ken genoeg mensen die getuigen dat het anders is gegaan in hun leven.]


Maar Gods Woord is Waarheid en de Heilige Geest wil onze Trooster zijn. Staan wij Hem dat toe? Mag Hij ons troosten en genezen? Mag Hij dat gat, die pijn opvullen? Staan wij Hem toe dat we de negatieve gedachten die niet van Hem zijn, dat wij die steeds opnieuw bij Hem brengen en dat Hij ze vernieuwt door Zijn Waarheid dat we kiezen om te geloven? Want als dat gebeurt, dan gaan onze littekens overtrokken worden met Gods goud! Dan gaan we namelijk steeds meer getuigen van wat God gedaan heeft in ons leven en zal dat getuigenis veel groter zijn dan de nare gebeurtenissen die je hebt moeten doorstaan.


Breng telkens als je ermee geconfronteerd wordt, die nare gedachten en gevoelens bij God en dank Hem dat het nu niet meer zo is. Dat je nu weet dat het voorbij is en dat Hij de grote Trooster is en Geneesheer! En dat je kiest om Zijn Woorden te geloven! Niet wat de boze nog steeds in je oor fluistert. Dank God dat Hij jouw beschadigde emoties en gevoelens al genezen heeft (ook al merk jij het nog niet) en dat hij jouw herinneringen zal overtrekken met Zijn goud!


Welke herinnering heeft God al met Zijn goud mogen overtrekken? Deel je getuigenis in de gratis online Parel Academie. Klik hier om in te loggen of om je aan te melden! 

Gods goud lijmt je scherven!