08 april 2022 - auteur Lizzie Kamerling

Weerstand, we hebben er allemaal van tijd tot tijd mee te maken.


Wat is het precies en wat moet je ermee?


Misschien herken je het wel.


Je krijgt informatie op welke manier dan ook. Misschien lees je een artikel, misschien vertelt iemand iets tegen je over hoe hij of zij bepaalde dingen ziet, misschien luister je naar een podcast of ben je een boek aan het lezen. Maar je merkt bij jezelf dat je compleet in de weerstand schiet. Je gaat misschien met je armen over elkaar zitten, je raakt misschien wat geagiteerd of geïrriteerd, het geeft je stress. Het kan je zelfs misselijk maken.


Herken je dat?


Maar wat gebeurt er dan precies? Hoe komt het dat je voelt wat je voelt?


Even heel simpel gezegd: je krijgt informatie die botst. De informatie is niet in lijn met jouw persoonlijke overtuigingen, jouw normen en waarden, met hoe jij de wereld ziet. Wat je leest, ziet of hoort botst met jouw eigen overtuigingen. Je merkt in meer of mindere mate dat het je weerstand geeft, doordat je er een naar gevoel of er stress van krijgt. Je hoofd en lichaam zullen zo snel mogelijk aan de slag gaan om dat nare gevoel op te proberen lossen en komt er allerlei afweergeschut tevoorschijn om de strijd daarmee aan te gaan.


Hoe gaan we hier dan mee om?

We hebben allemaal onze eigen manieren, ook wel coping- of afweermechanismes genoemd, hoe we hier mee omgaan. Ik ga er hieronder een paar beschrijven (ze kunnen mekaar een beetje overlappen).


Allereerst kun je ervoor kiezen om niets te doen.


Je laat het voor wat het is. Je doet gewoon helemaal niets.


Je hoort het aan, reageert er niet op en begint over een ander onderwerp. Dan is dat vervelende gevoel van weerstand meteen weg en dan doen we net alsof het er niet was. De kop-in-het-zand-methode. Die wordt heel vaak gebruikt. Vooral in deze tijd. We hebben het leuk samen en we hebben het vooral niet over bepaalde onderwerpen, want dat geeft een ongemakkelijk gevoel en dat is niet fijn.


Ontkennen is ook een optie. Soms zijn dingen zo complex en te bizar om te geloven dat je zelfs een soort brain freeze ervaart. Je brein kan het niet handelen dat dat zo zou zijn. Je kan en wil het niet geloven dat het zo is. Het staat zo haaks op hoe je altijd dacht dat het was, dat je het niet kan bevatten. Er zijn momenteel heftige dingen die aan het licht komen en die zo gruwelijk en bizar zijn dat je het niet kan bevatten. Dus het is eigenlijk helemaal niet gek dat je het dan verwerpt. Want je brein kan het niet aan. Er ontstaat een soort kortsluiting met je eigen overtuigingen, je eigen waarden. Je dacht altijd dat dingen zo waren maar opeens hoor je dat het zus kan zijn. Nee, dat kan niet. Dat is onmogelijk. Dat wil je misschien ook niet eens geloven. Dus je gaat het ontkennen en wordt boos als iemand iets anders beweert. En je gaat vooral op zoek naar antwoorden die jouw mening onderbouwen.


Een andere manier van omgaan met weerstand is dat je doet wat er van je gevraagd wordt, maar dat het wel in strijd is met je overtuiging. Je weet diep van binnen dat het niet klopt of dat het niet goed voor je is, maar je doet het toch maar. Want je bent anders bang dat je niet mee kan doen of bang wat anderen ervan vinden. Maar achteraf ga je het goedpraten of verzachten voor jezelf, om het schuldgevoel en gevoel van falen te verminderen. Op die manier kun je het beter van jezelf accepteren dat je tegen je eigen overtuiging bent ingegaan.


Ik zou daar heul veel ontzettende actuele voorbeelden van kunnen geven hoe mensen daar momenteel mee omgaan. Jarenlang ben ik zelf ook meegegaan met wat anderen van mij verwachtten. Ik praatte het meegaan in dingen voor mezelf goed, door maar te zeggen dat het niet anders kon. Alles in mij echter schreeuwde om het anders te doen omdat het niet klopte met wie ik was en met mijn waarden. Uiteindelijk ben ik er compleet in vastgelopen.

Hoe is dat voor jou? In welke situaties ervaar jij de meeste weerstand? 

Laat weten in de Parel Academie! Of heb je een vraag? Stel hem dan ook meteen in de online Community! Klik hier voor meer informatie hierover of klik hier om meteen lid te worden als je dat nog niet bent!  


Binnenkort deel 2 van Help, ik voel weerstand! 


Help! Ik ervaar weerstand! (deel 1)