15 april 2022 - auteur Lizzie Kamerling

In de vorige blog hadden we het al over weerstand voelen in bepaalde situaties. 

Misschien heb je je wel in het voorgaande herkend en vraag je je nu af of het nu goed of juist fout is dat je zo reageert. Weet dat het een menselijke, natuurlijke reactie is. Ook al is iets echter een menselijke reactie, als christenen zijn we echter ten allen tijde geroepen om dingen aan de Waarheid te toetsen.


Ga allereerst naar God, naar het Woord en wat Hij over het betreffende onderwerp zegt. Vraag God of Hij met Zijn H.G. en door het Woord heen aan jou laat zien hoe het zit en ga op zoek naar je antwoord in de Bijbel. Toets alles! staat er in de Bijbel! Zo ongelooflijk relevant in deze tijd en ik kan je garanderen dat als je met een oprecht hart zoekt, dan gaat God je ook het antwoord geven!

We moeten heel waakzaam zijn. Want soms denk je dat je vrede krijgt omdat je een bepaalde keuze hebt gemaakt, maar het kan ook een schijnvrede zijn. Schijnvrede is bijvoorbeeld als je zou moeten uitstappen in geloof (wat heel spannend kan zijn) maar je blijft lekker in je comfortzone. Schijnvrede is als je bijvoorbeeld een stap moet zetten die tegen de gangbare meningen ingaan en het angst oproept en je daarom maar kiest wat iedereen kiest. Ook al gaat het tegen je eigen waarden of tegen het Woord van God in. Is lekker veilig en het lijkt rust te geven. Maar ook dat is schijnvrede. Of je wil bijv. angst voor andere mensen overwinnen, en je weet dat je daarvoor onder de mensen moet komen. Maar doordat je zoveel stress ervaart, blijf je toch maar thuis in je eentje. Want dan is die stress tenminste weer meteen verdwenen. Dat is ook een schijnvrede. Dat is een valse vrede die je gevangen houdt op de plek waar je bent.

God wil niet dat je gevangen bent of blijft door schijnrust of -vrede. God wil je echte vrede geven en ja, dan moet je soms door een bepaalde angst heen. Dan moet je ondanks het gevoel dat je hebt en alle lichamelijke symptomen leren om je denken te vernieuwen. Als je vrede in je gedachten hebt en gefocust bent op Gods Waarheid, dan kan je toch nog zweethanden, trillende handen, knieĆ«n en stem hebben, je kan paniekaanvallen krijgen of compleet een overprikkeld lichaam hebben. Maar dat betekent niet dat je daarnaar moet luisteren. Eerst moet je leren om vrede in je gedachten te bewaren en de rest volgt daarna. Je lichaam is geen ageerder, maar een reageerder. Dus hij reageert op jouw denken. Symptomen van stress ontstaan door jouw negatieve gedachten- en gedragspatronen en zullen dus ook uiteindelijk verdwijnen als je leert om die te veranderen. Het heeft meestal wel even tijd nodig. 

Op de plek van weerstand vindt de meeste groei plaats. Ik probeer tegenwoordig iedere gelegenheid aan te grijpen om weerstand te omarmen en dan te checken op welk punt ik dan weer mag groeien!

Geweldig!


Recent was ik ergens waar ik heel veel weerstand bij mezelf bemerkte. Heel irritant, want ik dacht dat ik me erop had voorbereid. Ik wist namelijk dat het ging komen, omdat ik over bepaalde zaken inmiddels anders denk. Moest ik op dat moment mijn overtuigingen weer gaan bijstellen of nog toetsen aan de Bijbel? Nee, want dat had ik al in een eerder stadium gedaan. Ik wist dat wat die persoon zei niet helemaal klopte, ook al was het heel subtiel. Ik had me van te voren voorgenomen om mild te zijn, want we hebben niet allemaal dezelfde mate van kennis, we zijn allemaal in proces. Maar toen het werd uitgesproken, schoot ik compleet in de weerstand. Dus ik heb daar gezeten, continu in gebed en bezig om mijn gedachten gevangen te nemen en bij God te brengen. Dat die persoon dingen anders ziet, is niet mijn verantwoordelijkheid. Maar het is wel mijn verantwoordelijkheid hoe ik ermee omga en dat ik stijf van de stress sta is niet Gods best voor mij en is duidelijk een signaal dat ik er nog niet goed mee omga. Daar heb ik duidelijk nog in te groeien. Dat is een ding dat zeker is. Maar ik heb wel heerlijk kunnen oefenen!

Waarom ik dit met je deel? Ik deel dit zodat je die weerstand niet uit de weg gaat, maar die groei-              momenten juist ga omarmen! Grijp die momenten juist aan om die obstakels die je belemmeren te leren overwinnen!

Soms betekent het ook dat niet door die weerstand heen moeten breken, maar zul je juist overtuigingen moeten bijstellen omdat ze soms gewoon niet helemaal of helemaal niet kloppen met Gods Waarheid, hoe ongemakkelijk en confronterend die waarheid ook kan zijn.

Hoe is dat voor jou?  Hoe ga je daar mee om? Laat het weten hieronder!


Laat weten in de Parel Academie! Of heb je een vraag? Stel hem dan ook meteen in de online Community! Klik hier voor meer informatie hierover of klik hier om meteen lid te worden als je dat nog niet bent!  Help! Ik ervaar weerstand! (deel 2)