24 juni 2022 - auteur Lizzie Kamerling

Yes!

Daar was ie dan! Zie je hem liggen op de foto?

Het slotje van mijn oorbel.

De dag ervoor was ik hem al kwijtgeraakt en meestal bid ik voor iets als het kwijt is. Dan komt het altijd weer boven water. Dit keer niet aan gedacht om voor te bidden. Ik had mijn oorbellen uitgedaan en op een traptrede gelegd om op een later moment op te ruimen.

Maar daar was ie dan!

Op de vloer van de wc. Mijn oog viel er toevallig op. Mijn hart maakte een vreugdesprongetje. Dank u wel Heer!   Het klinkt misschien gek. Om voor zoiets kleins te danken. Het ging eigenlijk vanzelf.

Ik heb me het lang geleden al aangeleerd om, voor alles wat ik kan, dankbaar te zijn, groot of klein. Ik wil in volledige afhankelijkheid van God leven. En daarnaast, één van de blokkades in ons leven om herstel en overwinning te hebben, kan zijn het ontbreken van dankbaarheid.

Het kan zijn dat we ontevreden zijn over wie we zijn, wat we doen of hoe ons leven nu gaat. Of misschien iemand anders’ zegen misgunnen. Daar zie ik heel veel van de laatste tijd als het gaat om getuigenissen over genezing. Ik lees bakken met negatieve reacties op social media als het gaat om iemands genezing. En waarom? Als bijvoorbeeld afgunst, jaloezie en zelfmedelijden in ons leven zijn, dan kunnen we niet vanuit dankbaarheid leven. En als die dingen in ons leven zijn, dan hebben we zeer waarschijnlijk ook te maken met stress, angst, bezorgdheid of onzekerheid en moeite met onszelf accepteren.

Dankbaarheid is een sleutel tot herstel en overwinning. Niet alleen naar God, maar ook naar anderen. Het is een sleutel om het gevoel van vastzitten en frustratie, zelfmedelijden, afgunst en jaloezie te overwinnen!

Hoe is dat voor jou?

Stel dat je een complimentje krijgt. Kun je dan dankjewel zeggen en het compliment in ontvangst nemen zonder allerlei toevoegingen? Zeg je überhaupt dankjewel? Of begin je meteen over waar je dat leuk jurkje gekocht heb met zoveel korting?

Of als je een bos bloemen ontvangt, heb je dan het idee dat je de volgende keer ook iets mee moet nemen als je op bezoek gaat? (het kan zijn dat je liefdestaal geven is hè, dan is het iets anders. 😉). Maar als je merkt dat mensen iets voor je doen, heb je dan meteen het idee dat je iets terug moet doen, want anders krijg je een schuldgevoel of een stemmetje die zegt dat je dat moet doen?

Of als je hoort dat iemand genezen is, kun je dan bij en dankbaar zijn met en voor de ander? Kun je God danken voor en met de ander? Of mompel je iets van: das mooi en ga je over tot de orde van de dag.

Wist je dat sommige mensen het zelfs nog lastig vinden om voor de grote dingen die ze ontvangen, te (be)danken? Ik zou er best wat voorbeelden van kunnen geven. Misschien geldt dat ook voor jou.

Als we niet dankbaar kunnen zijn, dan kan God ons ook niet zo gemakkelijk zegenen. Want we zouden het dan mogelijk niet als zegen herkennen.
Een paar jaar geleden heb ik besloten om te kiezen voor dankbaarheid, zodra de dag begint.

Met als gevolg dat ik nooit meer opsta met een slecht humeur. Want ik begin meteen bij het wakker worden al te danken voor de goede dag! “Dit is de Dag die de Heer ons geeft!” [Ken je dat liedje nog?] Ongeacht of ik pijn heb, ongeacht of ik veel of weinig of helemaal niet heb geslapen. En dat heeft al zoveel overwinning gebracht! God zij alle eer!

Maar we moeten er wel in oefenen. Bewust voor kiezen. Onszelf voornemen om dankbaar te zijn en onszelf erin trainen. En dat kan met de dag ermee beginnen. Dat vond ik zelf het gemakkelijkst, want ik begin de dag sowieso met God. En dan begin ik al met Hem te loven en te prijzen. Maar toen ik in die periode ervoor ermee begon, schreef ik dagelijks aan het eind van de dag drie dankpunten op. Ik zorgde dat ik een notitieboekje op mijn nachtkastje had waar ik ze kon noteren.

Vind jij het lastig om dankjewel te zeggen? Of heb je dan meteen het gevoel dat je iets terug moet doen? Of er iets achteraan te zeggen? Of zeg je niet eens dankjewel, maar zeg je ervan alles omheen?

Hoe is dat voor jou? 

En wil je ermee oefenen? Zeg dan gewoon de eerstvolgende keren allen Dankjewel!! Verder niets. Helemaal. Niets. Sta gewoon even stil bij het moment en bij wat je ontvangt! 

Zegen!

Wil je reageren of een vraag stellen? Klik hier en deel het in de gratis online community!


Oefenen in dankbaarheid