22-07-2022 - auteur Lizzie Kamerling


Pas deelde ik op Fb een bericht over een bepaalde menukeuze die ik had gemaakt toen ik pas uit eten was met een vriendin en hoe dat verkeerd viel.

Soms maak je een verkeerde keuze.


Dat hebben we allemaal van tijd tot tijd neem ik aan. Dan kun je een paar dingen doen.

Je kan boos worden op jezelf en het jezelf zelf het kwalijk nemen. Dat kan op verschillende manieren. Je kan jezelf iets kwalijk nemen en het blijven kwalijk nemen, boos worden. Het kan een schuldgevoel geven, of een gevoel van falen, mislukking. Het kan zelfs zo ver gaan dat je vind dat je iets niet mag omdat je vind dat je jezelf moet straffen. Voor je het weet, ga je mee in allerlei boze gedachten en gevoelens. Spreek je woorden van falen, mislukking uit over jezelf of je situatie en ga je er ook naar handelen. “Zie je wel, ik doe nooit iets goed. Zie je wel, mij lukt nooit iets. Ik ben een mislukking.”

Maar er is een Bijbeltekst Efeze 4:26 Word boos, maar zondig niet; laat de zon niet ondergaan over uw boosheid en geef de duivel geen plaats. Wat betekent deze eigenlijk? Als je niet dezelfde dag vergeeft, geef je daardoor o.a. Bitterheid en Onvergevingsgezindheid (minions van de duivel) toestemming om in je leven te komen. Daar komen die stemmetjes van verleiding vandaan die heel graag je je oude fouten in herinnering willen brengen en vooral heel graag willen dat je in dat oude zeer blijft hangen. Ze willen het ook een beetje erger maken, want dan kunnen ze hun vriendje Wrok erbij halen, die jou ook heel graag wil beinvloeden. En dat gaat steeds verder opbouwen als je het niet stopt.


Je kan het wegstoppen en verder niet meer aan denken. Maar als het dan weer opnieuw gebeurt, dan staan al die stemmetjes van verleiding meteen paraat om je te helpen herinneren aan die vorige keren dat het ook al niet was gelukt, waardoor je nog meer gaat geloven over jezelf dat je nooit iets goed doet of een mislukking bent. Het gaat zich steeds verder vastzetten in je denken, het wordt een overtuiging die weer onderdeel gaat worden van je persoonlijkheid, je identiteit. En die stemmetjes gaan sterker worden.


Het gaat je je verwijderen van God, maar ook van jezelf. Want je gaat allerlei dingen geloven die niet kloppen met God over jou en je situatie zegt en je gaat steeds minder blij met jezelf worden als je het niet stopt. Het heeft impact op je geest en je geestelijk leven.


Je hebt vast ook al gemerkt dat je humeur er sowieso niet van opknapt. 😉 Zoals hierboven een heel klein beetje uitgelegd, heeft het ook impact op je ziel, op je psychische gezondheid. Op langere termijn zal het daardoor ook nog eens een negatief impact gaan hebben op je lichamelijke gezondheid.

Daarom, als je een verkeerde keuze maakt en zeker als je iets jezelf kwalijk neemt of zelfs boos bent op jezelf, is het ook dan heel belangrijk dat er dezelfde dag nog een moment van aan God vergeving te vragen en vergeving te geven komt. Want net zoals dat geldt dat je de zon niet moet laten ondergaan over je boosheid  zie de Bijbeltekst  uit Efeze 4 die ik hierboven al noemde, ten opzichte van iemand anders, geldt dat net zo goed voor jezelf.


Of je kan ervoor kiezen om mild te zijn naar jezelf. En als zoiets gebeurt, jezelf het meteen te vergeven en je keuze bij te stellen. Mocht je dan vervolgens negatieve gedachten en gevoelens krijgen, dan kun je namelijk kiezen om daar niet in mee te gaan, want dan zeg je gewoon tegen die stemmetjes. Nee, ik heb mezelf al vergeven. Ik ben vergeven want het is al goed. Ik begin weer opnieuw. En klaar.

Terug naar de hamburger.


Was ik echt fout? Ik denk het niet. Ik had misschien kunnen verwachten dat ik buikpijn zou krijgen, omdat mijn lichaam een en ander niet meer zo gewend is. Van God mag ik alles wat Hij geschapen heeft onder dankzegging eten, dus ik hoef Hem in ieder geval geen vergeving te vragen voor wat ik heb gegeven. Ik mag Hem vergeving vragen en mezelf vergeven als ik boos op mezelf ben geweest, maar dat ben ik in dit geval niet geweest.


Nu naar jouw situatie. hoe is dat voor jou?


Check dat bij jezelf. Is het nodig om vergeving te vragen? Heb je lelijk over jezelf gedacht of gesproken, terwijl God goede gedachten over je heeft? Ben je jezelf aan het afstraffen geweest, terwijl we mogen weten dat als we vergeving vragen en geven alles dan afgerekend is door wat Jezus voor ons heeft gedaan? Heb je jezelf vergeven of blijf je boos op jezelf voor de (foute) keuzes die je hebt gemaakt?

Zo niet, dan is het goed om dat bewust en hardop meteen te doen. Doe dit voor iedere situatie die je jezelf aanrekent. Vraag vergeving als het nodig is en geef jezelf vergeving.


En dan mag je gewoon met een schone lei in je geest opnieuw beginnen. En door je gedachten te trainen om te vernieuwen met Gods gedachten uit het Woord, zul je nieuwe gedachtepaadjes aan gaan maken. je ziel en je lichaam kunnen in de herstelmodus.


En voor de volgende keer als je merkt dat je verleiding in je gedachten of gevoel krijgt om met die stemmetjes mee te gaan die zeggen dat je er weer niets van gaat bakken: spreek ze toe. Kies voor mildheid naar jezelf en spreek het uit. God rekent je niet af dus je moet het zelf ook niet doen!


Herken je wat ik hierboven heb geschreven? Wat neem je hieruit voor jezelf mee? Laat me weten in de online Parel Academie! Klik hier om in te loggen!Waarom het belangrijk is om mild voor jezelf te zijn