Kwetsbaarheid.

Durf jij jezelf kwetsbaar op te stellen? 

Wat betekent “kwetsbaar” eigenlijk? Op internet lees ik de volgende definitie: weinig beschermd tegen beschadiging. 

Jezelf kwetsbaar opstellen is eerlijk durven zijn naar jezelf en anderen toe. Durven zeggen wat je voelt en vindt, ongeacht wat anderen daarvan vinden. Je zwaktes tonen. 

Jezelf kwetsbaar opstellen is voor veel mensen lastig. Ook ik vind het van tijd tot tijd nog een beetje lastig en heb het ook met vallen en opstaan moeten leren. 

Hoe komt het dat we dit zo moeilijk vinden? 
Meestal vinden we dit moeilijk omdat we zijn teleurgesteld geraakt in mensen. Iemand heeft je in het verleden (veel!) pijn gedaan en je wilt dat nooit meer meemaken. Mensen hebben, toen je het eerder deed, opmerkingen gemaakt waardoor jij je gekwetst voelde. Je bent bang om opnieuw gekwetst worden. 

Misschien heb je nooit iets heel groots meegemaakt, maar ben je gewoon onzeker over je eigen kunnen. Je voelt je minder dan de ander. Onzekerheid houdt je tegen. Of je hoort hoe een bepaald persoon naar een ander toe reageert. Je kijkt wel uit met wat je zegt in het bijzijn van die persoon! 

​​Ieder heeft zo zijn of haar eigen redenen. 

Ik deel regelmatig mijn visie via verschillende kanalen, meestal naar aanleiding van een bepaalde vraag die iemand stelt. Is dat kwetsbaar? Heel erg. Want mensen durven op digitaal papier veel gemakkelijker te reageren dan in het echt. Woorden zijn heel snel getypt, sneller dan het in iemands gezicht zeggen. Als je iets persoonlijk tegen iemand wil zeggen, moet je iemand in de ogen kijken. En dat is vaak heel spannend. Soms moet je ook nog wachten tot je die persoon weer ziet en dan is je boosheid of gekwetstheid al weer gezakt. Maar een berichtje is zo getypt en met één klik op de knop verstuurd. 

Als online ondernemer krijg ik dan ook regelmatig kritiek. De reacties die ik krijg zijn helaas niet altijd even vriendelijk of opbouwend. Ik ben altijd bereid om mijn hand in eigen boezem te steken en te reflecteren op wat er is gebeurd en of de kritiek terecht is. Ik zal ook zeker excuses aanbieden als dat op zijn plaats is en ik merk dat iemand pijn is gedaan door mijn woorden of gedrag. Dat is nooit mijn bedoeling en het spijt me oprecht dat iemand dat dan zo heeft ervaren. Ik check of ik een boodschap op een nette manier heb gebracht. 

​​Ik kan het echter niet altijd voorkomen, want iedereen leest weer met een andere bril en vanuit eigen interpretatie en ervaringen, dus bij iedereen komt iets weer anders binnen. En ik schrijf hoe ik schrijf, soms vrij direct, maar op een manier zoals ik zelf ook aangesproken zou willen worden. Maar mijn visie op een bepaald onderwerp blijft staan. 

Waarom is het zo belangrijk dat je je kwetsbaar opstelt? 
Je kan je afvragen of het nodig is om jezelf kwetsbaar op te stellen. Want waarom zou je steeds je mening over iets moeten geven? Dat hoeft ook zeker niet. Ongevraagd zou ik dat zeker niet zomaar doen. We hoeven niet over alles een mening te hebben en van alles waar we een mening over hebben dat vervolgens breed uit te meten. 

Maar er zijn wel een aantal goede redenen waarom je het wel zou moeten doen. 

In mijn geval als ondernemer is het bijvoorbeeld handig dat je mijn visie weet. Als je mijn visie weet, dan weet je namelijk ook of je bijvoorbeeld mijn blogs wil lezen of meer wilt leren over wat ik je zou kunnen leren. 

Als je je kwetsbaar op kunt stellen, kun je leren om je mening te verwoorden. Als je je kwetsbaar op kunt stellen, geef je jezelf ook de kans om dingen te verwerken. 

Als je je kwetsbaar durft op te stellen, durf je jezelf te laten zien aan jezelf en de ander. Je zet je masker af. Je verschuilt je er niet meer achter. En dan komt er ruimte om onzekerheden te overwinnen. Als je je kwetsbaar durft op te stellen, geef je jezelf (en de ander) de kans om te vergeven en te overwinnen.

Maar wellicht nog de meest belangrijke reden waarom je het wel zou moeten doen: kwetsbaarheid is nodig in een relatie. Als je je kwetsbaar op durft te stellen, geeft dit ruimte voor relaties, voor vriendschappen. Als je je muren laat zakken, krijgt God ook meer mogelijkheid om met je te werken. Als jij je achter muren verstopt, kan Hij ook niet zoveel voor je doen. Dan houd je Hem ook op afstand. Dus je relatie met Hem wordt intensiever.

God is een God van relatie. Hij wil een relatie met jou, maar Hij wil ook dat wij een relatie met onszelf en met de ander hebben. 

Niemand ontkomt eraan dat hij of zij zich ooit nog gekwetst zal voelen. Zelfs niet als je je verstopt achter je hoge muren. Zelfs niet als je met maskers oploopt. Maar als je meer in het licht durft te gaan, kan Gods zonlicht, Zijn liefde je verwarmen. Waar ruimte is voor kwetsbaarheid, is ruimte voor groei. 

Hoe stel je je meer kwetsbaar op? 

Ik zal een paar tips met je delen. 

Allereerst toets of je gedachten, die je vooraf over de situatie hebt en die ervoor kunnen zorgen dat je je niet kwetsbaar durft op te stellen, kloppen. Leer relativeren. Het (negatieve) rendement uit het verleden is geen garantie voor de toekomst. Dus ook al heb je slechte ervaringen met jezelf kwetsbaar opstellen in het verleden, het hoeft niet te betekenen dat alle mensen zo reageren. Check ook waar jouw gevoelens en gedachten vandaan komen. Stem je gedachten af op Gods wil voor jou. 

Leer Gods liefde voor jou te accepteren. Ga op zoek in de Bijbel naar alles wat je kunt vinden over Gods liefde voor jou en kies ervoor om het te geloven, ongeacht wat je gevoel zegt. Als je je gedachten leert vernieuwen door de Waarheid die God over je zegt, zullen de negatieve gevoelens die je hebt ook veranderen. Dan maakt het niet meer zoveel uit wat anderen van je vinden en ga je je minder gekwetst voelen

Kies ervoor om jezelf te accepteren en leer onzekerheden te overwinnen. Als God je goed genoeg vindt, dan BEN je goed genoeg. 

Kies voor vergeving. God draagt ons dit op, omdat Hij weet dat het ons vrij zet en ons gezond houdt. Niet kunnen vergeven houdt je gevangen op een plek waar je niet wilt zijn. Het houdt je vast in het verleden. Niet kunnen vergeven kan leiden tot verbreking van relaties en kan ook zelfs leiden tot ziekte. Dat is niet Gods wil voor ons! God wil echter dat het ons in alles wel gaat (zie 3 Johannes 1:2).

Begin met iets kleins te delen, maar wat je eerder niet zou vertellen aan die persoon. Vertel hoe jij het ervaart. Houdt het vooral bij jezelf. Toon je emoties. Deel je gedachten. Vertel dat je soms ook dingen lastig vindt.

Dit is een proces. Gun jezelf het proces. De één heeft hier meer tijd voor nodig dan de ander. Gun jezelf tijd, ook al heb je zelf het gevoel dat je niet zoveel tijd hebt. Een stap hierin kan ook zijn om hulp hierin te zoeken als je merkt dat je niet vooruit komt. Iemand om hulp vragen betekent namelijk ook vervolgens die persoon leren vertrouwen om kwetsbaar te durven zijn. 

Vraag om en dank God voor Zijn bescherming
We mogen weten dat God ons beschermt. Hij belooft dat op meerdere plaatsen in de Bijbel. Als jij het moeilijk vindt om dat te geloven, als je bang bent om gekwetst te worden, bid dan Gods bescherming over je leven uit door Psalm 91 naar God toe te bidden en te danken. Doe dit dagelijks en in het bijzonder op de dagen dat je nog meer het gevoel de bescherming van God nodig te hebben. Doe dit met heel je hart, niet alleen maar hardop lezen. Gods Woord mogen we niet gebruiken als een toverformule of als een mantra. Maar als je het in geloof hardop belijdt, dan gaat het gebruikt worden Gods Woord is levend en komt niet “ledig”, dus zonder dat het gebruikt is, terug tot de Vader. En als je dan dit doet en stappen gaat zetten in geloof, dan ga je een verandering merken!

Als je reageert op mijn blog..

Ik vind het geweldig als je reageert! Jouw reactie is ontzettend waardevol voor me. Het houdt me op de been wanneer ik het soms lastig vind om een liefdevolle en eerlijke boodschap te brengen en het geeft me weer nieuwe inspiratie. Dus, alsjeblieft, graag je reactie!

Omdat we echter met zoveel zussen zijn en er slechts eentje van mij is, kan ik niet altijd reageren op opmerkingen.

Dus, alsjeblieft, lieve zussen… laten we een echte gemeenschap zijn! Aarzel niet om op elkaars opmerkingen te reageren! Bemoedig en bid voor elkaar! Laten we op deze manier relaties met elkaar opbouwen!

Ik vraag wel dat je je opmerkingen liefdevol en bemoedigend houdt. Geef niemand advies of instructies; help alleen anderen door een opbouwend of bemoedigend woord of voor hen te bidden, op dezelfde manier als je wilt dat ze voor jou doen, okay?

Heel erg bedankt, familie! En ontzettend bedankt dat je deel uitmaakt van deze geweldige groep zussen!

Lizzie Kamerling