Waarom kom ik niet verder?

In mijn leven heb ik deze vraag regelmatig aan God gesteld.

Als U zegt dat U een groot plan heeft, als dit en dat Uw plan met mij is, waarom kom ik niet verder?

Waarom gebeurt ……………..??
Waarom overkomt me ….??

Waaaaaaaaaahhh!!!!

Frustrerend.

Heb je dat ook weleens?

Iedere keer als ik mezelf deze vraag stelde, kwam ik er vervolgens achter dat het antwoord binnen handbereik lag. Telkens weer kwam ik erachter dat het niet aan God lag, maar dat ik aan de slag mocht met wat ik wel kon. Mocht ik bij mezelf te rade gaan. Lag de bal al bij mij. Had ik nog iets te leren.

Of dat nu om negatieve gedachten ging, waar ik mocht leren mijn gedachten te vernieuwen..

Of dat het nu om mijn gezondheid ging, waar ik mocht leren dat mijn gezondheidsklachten een signaal waren dat ik nog dingen op te ruimen had in mijn leven.

Of dat bijvoorbeeld als ik de waarom-vraag stelde, het meestal vanuit zelfmedelijden was en dat ik dat mocht opruimen. Ik spreek nu even voor mezelf. Ik zeg niet dat dit voor jou ook zo is. Voor míj was dat zo.

Of om mijn bedrijf…waar ik mocht leren om meer te leven vanuit vertrouwen.

Ik mocht leren dat zolang ik vast zat, er nog een gebied was waar verandering nodig was, waar ik nog iets te leren had.

Als ik het gevoel had “vast” te zitten, dan lag dat niet aan God maar aan mij.

De Israëlieten hebben ook lange tijd doorgebracht in de woestijn. Ze hebben daar ook lange tijd vastgezeten. Hoe kwam dat?

Ze moesten ook leren negatieve patronen achter zich te laten. Ze moeten ook leren op God te vertrouwen. Ze moesten ook dingen opruimen, achter zich laten. Zoals bijvoorbeeld hun slavenverleden.

Heb jij het gevoel vast te zetten, het gevoel dat je niet verder komt, zit je vast in je eigen verhaal?

Ik weet het, soms is het antwoord niet zo duidelijk. Maar welke signalen krijg jij?

Wat mij hielp, was om de vraag anders te formuleren. Niet vanuit de, misschien zelfs soms haast beschuldigde, waarom-vraag, maar vanuit “Hoe komt het dat, hoe kan het anders, hoe kan het wel?” Als je vragen vanuit de “hoe?” gaat stellen, ontstaat bereidheid om te leren en ga je meer openstaan voor een oplossing. Een hoe-vraag gaat op onderzoek uit. Als je een hoe-vraag stelt, dan ga je ervan uit dat er een oplossing ís. Je weet alleen nog niet de weg er naartoe.

Ik houd me graag vast aan de volgende tekst: “Alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft.” (Marcus 9:23), dus die wil ik ook graag aan jou meegeven. Alle dingen zijn mogelijk voor wie gelooft. Geloof jij dat ook, ondanks dat je dat nu wellicht niet ziet of ervaart?

Probeer je waarom-vraag om te buigen naar een hoe-vraag. Breng dan je hoe-vraag in gebed bij God en dank Hem dat Hij je de oplossing gaat laten zien. En bedenk voor jezelf wat je zelf al zou kunnen doen. Hier en nu. Kijk eens door de bril van een ander naar jouw situatie. Wat zou jij iemand anders adviseren als die in jouw schoenen stond?

Lizzie Kamerling