Maandagochtend.

De dag is begonnen. Het is 8.00 uur en terwijl jongste dochterlief zich gereed maakt om naar school te kunnen gaan, haal ik nog even een vaatdoek over de kookplaat. We hebben een keuken die haast uit elkaar valt, dus ik heb altijd een groot punt van dankbaarheid als alles het na een sopje het nog gewoon blijkt te doen. 😉

Hmmmm… het ziet iets meer aangekoekt dan ik dacht.

Een paar dagen geleden was tijdens het koken iets overgekookt en vandaag kan ik eindelijk even de tijd nemen om er even een sopje over te halen.

Okay, ik had het misschien wel eerder kunnen doen, maar we hebben erg weinig licht in de keuken. Daardoor zie ik ’s avonds niet altijd wat er op de kookplaat tussen de rekjes is gevallen en daardoor vergeet ik het ook nog al eens. Zaterdagavond constateerde ik dat het nog niet schoongemaakt was, maar toen was ik na een cursusdag helemaal op en zondag…Tja.. zondag is voor mij een echte rustdag. Dan kan het ook nog wel een dagje wachten.

Eerst dacht ik…. ik ga dit écht niet vertellen.

Maar toen bedacht ik me… waarom eigenlijk niet? Misschien helpt het jou weer om dingen wat meer los te laten.

Vroeger had ik erg veel last van perfectionistische neigingen. Alles moest er netjes uitzien en als dat niet lukte, dan had ik voortdurend een schuldgevoel. Ook al wist ik dat het niet erg was, ook al wist ik dat er niemand langs zou komen. Ook al wist ik dat ik het zo druk had gehad dat ik er echt geen tijd voor had gehad.

Dan nóg had ik een schuldgevoel. En om dat niet te hebben, zorgde ik wel dat zoiets als een aangekoekte kookplaat niet voorkwam.

Maar dit was niet alleen op het gebied van huishoudelijke taken. Dit was ook op het gebied van werk, van relaties, van school. Alles moest perfect zijn. Ík moest perfect zijn.

Totdat ik vastliep en mocht leren dat ik niet alles kon. Dat ik niet alles moest. Dat als ik gewoon wás, dat dat goed genoeg was. Dat het niet ging om wat mensen van mij vonden, maar hoe God naar mij keek.

Hoe is dat voor jou? Herken je dat een beetje? Of misschien wel heel erg?

Hoe ga jij om met perfectionistische neigingen?

Ik zeg bewust neigingen.

Als je me al een tijdje kent dan weet je wellicht dat ik je aanmoedig en er zelfs op aandring om jezelf geen labels toe te eigenen die God je niet zelf heeft gegeven. Ook dit is er zo eentje. De boze wil heel graag dat we meegaan in deze neigingen en dat wij het hebben over “ons” perfectionisme, want als je het als deel van jezelf ziet, is het nog moeilijker om het te overwinnen.

Niets is minder waar. Het valt te overwinnen!

Je kan er al mee aan de slag door bijvoorbeeld je gedrag te veranderen. Zo heb ik mezelf tijden lang verplicht een volle wasmand in de kamer laten staan terwijl ik moest studeren. Dan stond ik soms keer na keer op om toch die wasmand op te pakken en te gaan vouwen, maar ging ik vervolgens ook weer zitten. Ik had namelijk afgesproken om hem tot ’s avonds te laten staan. Of ik leverde een studieopdracht in als hij naar mijn gevoel nog maar voor 80% af was. Maar ik wist dat in de praktijk dat mijn 80% meestal betekende dat het hij al voor 100% af was. Ik moest leren dat ik niet voor de 9 of 8 hoefde te gaan maar dat een 6 of 7 ook goed genoeg was.

Maar dat niet alleen. Je kunt ook leren om je gedachtenpatronen aan te pakken. Om te leren waar bepaalde gedachten en overtuigingen vandaan komen en die overtuigingen aan te pakken. Door én mijn overtuigingen aan te pakken én bepaald gedrag aan te pakken, hielp dit mij al enorm!

Je kunt echter nog dieper gaan door het échte probleem aan te pakken, de leugens te gaan ontrafelen die je bent gaan geloven (over jezelf) en daar de Waarheid tegenover zetten.

Zoals die leugen dat je niet goed genoeg bent.
Zoals die leugen dat anderen je misschien wel gaan afwijzen als je iets wel of niet doet.
Zoals die leugen dat je niet goed genoeg zou zijn, omdat anderen je daadwerkelijk hebben afgewezen.

Heb je er ook eentje? In welke leugen ben jij gaan geloven?

En geloof me, iedereen die perfectionistische neigingen heeft, heeft één of meer van die leugens in zijn of haar leven. Maar dat betekent gelukkig niet dat deze in ons leven moeten blijven. Je kunt al een heleboel veranderen door anders te leren denken, door je gedrag te leren veranderen. Maar belangrijk is ook om het in gebed te brengen.

Om je te helpen, wil ik je hierbij een paar gebedspunten aanreiken:

  • Ga tot God de Vader in Jezus’ naam
  • Dank de Vader voor wat Hij heeft gedaan, dat Hij zijn Zoon en zijn Heilige Geest heeft gegeven. Dank Jezus voor het offer dat Hij heeft gebracht. Dat je mag weten dat de schuld volbracht is en dat je schuldgevoel niet klopt. Dank overvloedig!!
  • Vraag de Vader vergeving dat je in de leugens hebt geloofd en vraag God om alle banden hiermee te verbreken
  • Dank God de Vader voor Zijn onmiddellijke vergeving
  • Neem afstand van de leugens en kies ervoor om de Waarheid te geloven en vraag God om hulp om vanaf nu de leugens te leren herkennen
  • Vraag Hem om je te herstellen in alle gebieden die hierdoor beschadigd zijn geraakt
  • Dank God voor wat Hij gedaan heeft, doet en nog gaat doen in je leven!

Laat je hieronder weten wat jij herkent in je eigen leven of wat jou in deze blogt helpt om aan de slag te gaan om perfectionistische neigen te overwinnen? Heb je nog vragen hierover of hulp bij nodig, mag je natuurlijk ook altijd even contacten via het contactformulier of stuur even een mailtje naar info@uniquepearl.nl.

Als je reageert op mijn blog..

Ik vind het geweldig als je reageert! Jouw reactie is ontzettend waardevol voor me. Het houdt me op de been wanneer ik het soms lastig vind om een liefdevolle en eerlijke boodschap te brengen en het geeft me weer nieuwe inspiratie. Dus, alsjeblieft, graag je reactie!

Omdat we echter met zoveel zussen zijn en er slechts eentje van mij is, kan ik niet altijd reageren op opmerkingen.

Dus, alsjeblieft, lieve zussen… laten we een echte gemeenschap zijn! Laat gerust je reactie achter op mijn blog en daarnaast… Aarzel niet om op elkaars opmerkingen te reageren! Bemoedig en bid voor elkaar! Laten we op deze manier relaties met elkaar opbouwen!

Ik vraag wel dat je je opmerkingen liefdevol en bemoedigend houdt. Geef niemand advies of instructies; help alleen anderen door een opbouwend of bemoedigend woord of voor hen te bidden, op dezelfde manier als je wilt dat ze voor jou doen, okay?

Heel erg bedankt, familie! En ontzettend bedankt dat je deel uitmaakt van deze geweldige groep zussen!

Lizzie Kamerling