Hoe vaak ik de afgelopen weken niet gehoord heb: “het is alsof de tijd een beetje stilstaat.”

Heb je dat ook?

Herken je dat ook een beetje? Het leven staat een beetje stil lijkt het wel.

Lijkt het wel.

Ik denk dat het daar de vergelijking ook stopt.

Sommige dingen mogen dan gestopt zijn, andere dingen gaan juist gewoon door. De drukke hectiek van onze 24 uurs maatschappij is er dan even af, Gods schepping groeit gewoon door! We hebben vanuit onze achtertuin daar een heel mooi voorbeeld van. Een paar weken geleden zat de grote boom op de foto hierboven nog vol trompetachtige bloemen en was er nog geen blaadje te bekennen, moet je nu eens kijken hoe vol blad deze boom zit met enorme bladeren!

Gods werk staat niet stil, Gods werk gaat gewoon door!

Mijns inziens kan daarom deze periode juist een tijd van bezinning zijn en ontvangen we de juist ruimte om te groeien en te veranderen.

Juist nu, omdat allerlei andere dingen “on hold” staan, is er nu de mogelijkheid om aan de slag te gaan met wat je nog hindert in je leven, om het Woord in te duiken en om te bestuderen wat het Woord over bepaalde thema’s zegt. Nu is er juist tijd om tijd met God door te brengen en aan de slag te gaan met waar Hij je wil hebben, en met wat Hij wil je doet. Ga op zoek naar jouw antwoorden. Ze staan in de Bijbel! Ga doen wat Hij zegt!

Zelf moest, okay mocht! 😉 ik ook nadenken over een paar onderwerpen. Zo wist ik bijvoorbeeld dat het nodig was om ik een andere levensstijl aan te nemen. Mijn werk is veel zitten, wat mijn lichamelijke klachten niet ten goede komt. Daarom is het belangrijk om op andere momenten te zorgen dat ik in beweging kom.

Ik had al vaker dingen geprobeerd. Zo had ik sinds twee jaar een abonnement op de sportschool en ik maakte daar tot vorig jaar ook vrij trouw gebruik van. Maar ik merkte steeds dat mijn hoofd zo vol raakte na een bezoek aan de sportschool. Het was of naar de herrie in de sportschool luisteren of ik zette mijn eigen muziek of een goede preek op. Maar ook dat was teveel. Ik had meer rust aan mijn hoofd en meer buitenlucht nodig. Ik ging mijn bezoekjes ontzien en het werden er minder. Dus dat abonnement heb ik enkele weken voor de coronastop beëindigd.

Soms weet je dat je dingen zou moeten veranderen. Maar je hebt geen zin om je eigen verantwoording daarin te nemen. We geven bijvoorbeeld onze omstandigheden de schuld. Net als een klein kind die dan zegt: “ik heb het niet gedaan, de pop heeft het gedaan.” Hoe kan de pop het gedaan hebben? We lachen erom, maar bij ons volwassenen is het net zo. “Nee, het is de schuld van de ander dat ik in deze situatie zit. Als die ander dit of dat niet had gedaan, dan …. Het is de schuld van corona, want daardoor …. “

Nee, lieve jij, het is ons eigen leven, jouw eigen leven. Jouw verantwoordelijkheid. we kunnen niet altijd onze omstandigheden bepalen, maar we kunnen wel kiezen hoe we er mee omgaan en hoe we verder gaan. Dus de enige die daar nu verantwoording voor kan nemen en keuzes daarin kan te maken ben jij, ongeacht wat er is gebeurd. En ja, je bent in staat om keuzes te maken. God heeft jou zo gemaakt, dus je kan niet zeggen dat je dat niet kan. Als je denkt dat je dat niet kan, is het nu tijd om die leugen te veranderen in Waarheid. Met Gods hulp kun jij dat!

Vaak heeft dat meer te maken met dat bijvoorbeeld het belang nog niet zo groot is. Het is nog niet zo belangrijk of zo erg dat je er die moeite voor wilt doen. Je zou wel de oplossing willen, misschien wel heel graag zelfs, maar je wilt het werk er (nog) niet voor doen dat nodig is. Want dat is naar, dat kan pijn doen, dat kost moeite, dat is eng, dan moet je misschien wel dingen gaan doen, die je nog nooit gedaan hebt of dingen gaan doen die spannend zijn of waardoor je je niet fijn gaat voelen.

Dat is ook heel begrijpelijk! Je moet uit je comfortzone. Uit die plek waar alles voorspelbaar is en veilig lijkt, naar die plek van groei, waar je niet van te voren weet hoe het afloopt. Maar daarom heb je dat mooie Boek, die Wegwijzer, die Lamp voor je voet, weet je nog? Daarvoor heb je de Heilige Geest in je, die zelfs doden kan laten opstaan!!

Het kan je ook helpen om te kijken wat het je oplevert. Dus korte termijn en lange termijn. Wat levert bepaald gedrag of wat dan ook, wat je nu in stand houdt in je leven, je, op korte termijn en op lange termijn op?

Maar er is ook de andere kant. Want wat gaat de veranderde situatie je opleveren, op korte en op lange termijn?

Vanaf het moment dat de wereld stil bleef staan, zijn manlief en ik dagelijks gaan wandelen. Ook al heb ik net zo veel te doen als anders,  ga ik inmiddels nu ook drie keer per week hardlopen en heb ik ook op andere gebieden ook betere keuzes gemaakt.

Is dat allemaal zo gemakkelijk? Dat wandelen wel, dat hardlopen bijvoorbeeld niet.
Tijdens het hardlopen voel ik namelijk iedere stap en iedere meter is een gebed, want anders lukt het me niet. Maar ik weet welke belangen er op het spel staan. Ik weet dat als er geen verandering in mijn levensstijl komt, ik met veel meer problemen te maken zal krijgen. Ik weet wat de verandering me gaat brengen en dat is veel meer dan dat als ik zou blijven waar ik nu zit. Ik ga voor Gods best wat Hij belooft in Zijn Woord en mijn huidige manier van leven, van handelen, gaat me dat niet brengen!

Ik heb ervoor gekozen om mijn verantwoording hierin te nemen. Eerder al door naar de sportschool te gaan, maar dat werkte niet meer voor mij. Soms moet je gewoon dingen uitproberen om te kijken hoe dat voor je werkt. En ja, de ene keer gaat het goed en de andere keer niet. Dan val je, en dan sta je gewoon weer op. Dan begin je gewoon weer opnieuw of je gaat wat anders uitproberen dat wel voor je werkt.  

Benut de extra tijd die je ontvangt om te groeien of om je te (laten) veranderen op een gebied waarin jij groei of verandering nodig hebt.

Op welk gebied heb jij verandering nodig en wat heb je daar mee gedaan, juist in de afgelopen periode? Hoe heb je de “extra” tijd die je van God heb gekregen, benut? Of…. hoe kun je die vanaf vandaag gaan benutten om tot die verandering te komen? Vandaag is een geweldige kans om opnieuw te beginnen! Al doe je vandaag maar 1 actie van 1 minuut, het gaat je al verder helpen. Welke ene actie zou je vandaag kunnen doen om verder te komen? Wat is het eerste dat je kan doen?

Laat je me weten hoe dat voor jou is?

En heb je hulp nodig om tot die verandering te komen, schakel dan hulp in!! Het kan je namelijk ook helpen om hulp te vragen. Dat hoort ook bij een overwinnend leven. Dat is onderdeel zijn van het Lichaam van Christus. Hulp vragen als je dat nodig hebt. Dat kan al een stap in geloof zijn. Dat hoeft niet persé aan mij, als je iemand in je omgeving hebt die je kan helpen is het ook prima.

Mijn dochter helpt me met hardlopen, mijn man helpt me met andere dingen, mijn coach, mijn geestelijke mentoren, mijn accountant en mijn VA helpen me weer met andere dingen. Ik kan niet groeien zonder hulp van God en anderen. Dus mocht je merken dat je bijv. beheerst wordt door negatieve gedachten, last hebt van stress, angst of bezorgdheid en je wilt vanuit een Bijbelse visie hulp daarin, trek dan even aan de bel, okay? En twijfel je of ik je erbij zou kunnen helpen, laat me dan ook weten. Dat kan via het contactformulier of via info@uniquepearl.nl. Dan kunnen we het even bespreken. 

 

 

Lizzie Kamerling