Even op de valreep vóór het einde van het jaar…

Terugblikken
Zo aan het einde van het jaar kunnen we binnenkort al die eindejaarsoverzichten in het nieuws of in de actualiteitenprogrammas weer verwachten. Ik moet eerlijk bekennen dat ik zo’n terugblik altijd oersaai vind. Waar ik wel graag op wil terugblikken is het volgende.

Wat is er in ons persoonlijke leven gebeurd? Op geloofsgebied, op gezinsgebied, wat mijn relaties, werk, financien betreft..

Wat ging goed en wat kan volgend jaar anders?

Ik geloof namelijk dat we ons niet zomaar moeten “laten” leven. We hebben een verantwoordelijkheid hoe we met ons leven omgaan, zoals bijvoorbeeld hoe we voor onszelf zorgen, op lichamelijk en psychisch gebied, maar nog belangrijker, op geestelijk gebied. We hebben een verantwoordelijkheid hoe we met onze tijd zijn omgegaan of met onze financiën. Hoe hebben we dat in onze relaties naar anderen toe gedaan? Hoe hebben we onze talenten ingezet? Wat hebben we gedaan om meer over God te leren?

Tijd om de balans op te maken.

Dit is geen balans waarbij de ene kant helemaal overhelt omdat je er niets van terecht hebt gebracht. Het is een balans die ondanks ons tekortschieten toch in evenwicht blijft, omdat Gods genade er tegenover staat! Hoe gaaf is dat!

Het gaat er mij dus hier niet om waar je in tekort geschoten zou zijn. Als je dat gevoel hebt, dan wil ik dat je dat negatieve gevoel nu meteen gevangen neemt en bij God brengt. Weg ermee!

Maar het is wel goed om te kijken wat er het afgelopen jaar is gebeurd. Om eens eerlijk terug te kijken.

Om een paar persoonlijke voorbeelden te noemen..

Aan het begin van dit jaar had ik heel veel lichamelijke klachten. Zodanig dat ik dacht dat ik mijn bedrijf niet lang meer zou kunnen voortzetten. Maar inmiddels heb ik ontzettend veel mogen leren over levensheiliging en heeft God hier doorheen ook genezing gebracht, niet alleen bij mij persoonlijk, maar ook bij mijn dochter. God is zo goed! Nu mag ik dit weer aan anderen uitdragen.

Ik ben er een paar maanden geleden achter gekomen dat ik me niet altijd even goed aan afspraken heb gehouden, vooral wat afspraken met mezelf betreft.  Hier heb ik van geleerd en verandering gebracht in hoe ik bepaalde dingen deed.

Wat zijn voor jou de hoogte- of dieptepunten in het afgelopen jaar geweest? Wat heb je hiervan mogen leren? Over jezelf? Over God? Hoe heb je God hierin mogen ervaren? Hoe heeft de betreffende situatie je dichterbij God gebracht?

Dat zijn mogelijk hele moeilijke vragen. Misschien heb je juist helemaal niets ervaren of heb je juist het gevoel gekregen dat God verder van je vandaan is geraakt. Ook dat is goed om hier even bij stil te staan. Hoe dat komt en vooral hoe je dan vanaf nu verder gaat.

Vooruitkijken
Aan het eind van ieder jaar blik ik niet alleen terug, maar stel ik nieuwe doelen voor het nieuwe jaar.

Ik geloof dat God grote plannen met ons allemaal heeft, maar die kunnen niet zomaar gerealiseerd worden. Er is werk aan de winkel. Soms moet er grote schoonmaak gehouden worden, soms zijn er nog te ontdekken gebieden, soms zijn er ook nog dingen die eerst afgesloten moeten worden..

Een supermarkt openen doe je ook niet zomaar. Dan moet je onderzoek doen of er wel behoefte is aan een supermarkt op de plek waar jij hem wil starten, vervolgens een plan schrijven, daarna naar de bank voor de financiering. Heb je dat rond, dan kun je gaan kijken voor een geschikt pand enz. Dan is ook wel handig dat je een beetje verstand hebt van bedrijfsvoering en hoe het in dat wereldje gaat.

Zo is dat bij God ook. Als we mogen weten dat we een dochter van de Vader mogen zijn, krijgen we ook een opdracht, om in Zijn Koninkrijk aan de slag te gaan. Deze opdracht is niet helemaal vrijblijvend. We worden onderdeel van Gods familiebedrijf en beginnen we onderaan, omdat we nog van alles te leren hebben. Daarbij moeten we wel ons verantwoordelijkheid nemen voor hoe we de dingen doen. Het kan niet zo zijn, dat we wel uitbetaald willen worden, wel beloond willen worden, ondanks dat we regelmatig spijbelen. Het kan ook niet zo zijn dat we onszelf in een hoekje gaan zitten verstoppen, omdat we het te spannend vinden om in Gods bedrijf aan het werk te zijn.

Ik ken mezelf inmiddels al een beetje. Als ik geen doelen stel, dan komt er niet zoveel van terecht. Dan wordt het een beetje zo’n laat-maar-waaien-mentaliteit. Aangezien ik weet dat God grote plannen met me heeft, ik erg leergierig ben en God het afgelopen , kan ik niet wachten tot het volgende.

Daarom is het goed om even te evalueren, kijken waar je nu staat. Zodat je kunt bijstellen voor het nieuwe jaar en een beslissing kunt nemen om dingen in het nieuwe jaar anders te doen. Zodat je daar acties op kunt ondernemen. En als je merkt dat je dacht dat het je het afgelopen jaar zou lukken en het is (weer) niet gelukt, wat zou je dit keer anders kunnen doen?

Misschien ben je niet gewend om doelen te stellen. Maar als je voor jezelf vastgesteld hebt dat je eigenlijk niet zo heel veel geleerd heb over God of dat je niet of nauwelijks gegroeid bent als persoon, of in je geloof, dan wil ik je aanraden om dit jaar het eens anders aan te pakken. Wel een doel te stellen en dit doel concreet uitwerken. Wat wil je aan het einde van het nieuwe jaar bereikt hebben? Hoe ziet dat er uit als je het bereikt hebt? Wat merk je dan zelf, wat merken anderen?

Laat me weten wat jouw doel wordt voor volgend jaar, waar wil jij graag in groeien? Hoe ga je het vormgeven?  Laat dat hieronder weten of in de Facebookgroep  (hier kun je lid van worden als je je abonneert op mijn wekelijkse Parelmomenten).

Wil je meer weten of heb je snel professionele hulp nodig? Klik hier voor het contactformulier of stuur even een email naar info@uniquepearl.nl

Als je reageert op mijn blog..

Ik vind het geweldig als je reageert! Jouw reactie is ontzettend waardevol voor me. Het houdt me op de been wanneer ik het soms lastig vind om een liefdevolle en eerlijke boodschap te brengen en het geeft me weer nieuwe inspiratie. Dus, alsjeblieft, graag je reactie!

Omdat we echter met zoveel zussen zijn en er slechts eentje van mij is, kan ik niet altijd reageren op opmerkingen.

Dus, alsjeblieft, lieve zussen… laten we een echte gemeenschap zijn! Aarzel niet om op elkaars opmerkingen te reageren! Bemoedig en bid voor elkaar! Laten we op deze manier relaties met elkaar opbouwen!

Ik vraag wel dat je je opmerkingen liefdevol en bemoedigend houdt. Geef niemand advies of instructies; help alleen anderen door een opbouwend of bemoedigend woord of voor hen te bidden, op dezelfde manier als je wilt dat ze voor jou doen, okay?

Heel erg bedankt, familie! En ontzettend bedankt dat je deel uitmaakt van deze geweldige groep zussen!

Lizzie Kamerling
>