Ik weet niet hoe het met jou zit, maar ik dacht toch redelijk betrouwbaar te zijn. Ik doe wat ik zeg en ik doe wie ik ben. 

Dacht ik… 

Ik kwam er een tijd geleden weer eens achter dat ik helemaal niet zo betrouwbaar was als dat ik dacht. Mijn eigen coach hield me eventjes een spiegel voor. Viel dat even tegen. Altijd heerlijk als iemand je een spiegel voorhoudt. Lekker confronterend, maar je kunt er tenminste wat mee, vind ik dan.

Hoe is dat voor jou?

Ben jij een beetje betrouwbaar? 

Als jij een beslissing neemt, hoe doe jij dat dan? Houd je je er dan aan of… hangt dat er vanaf? Ik kwam er toen dus achter dat ik me niet aan de afspraken met mezelf hield. Naar anderen toe gaat dat nog wel redelijk goed. Maar de afspraken naar mezelf… 

Pfff… drama! 

Verbeteracties zijn inmiddels doorgevoerd en met succes. Hoe is dat voor jou? 

Zeg jij bijvoorbeeld snel een afspraak af omdat je je er niet zo in de stemming voelt?
Of omdat het toch niet uitkomt?
Of vergeet je vaak afspraken? 
Of heb je met jezelf afgesproken dat je vanaf vandaag niet snoept en dan toch… de volgende dag verval je weer in je oude patroon?
Of je gaat vandaag met die online cursus aan de slag, maar voor je het week is de week al voorbij en dan heb je er nog niets mee gedaan? 
Of je gaat hebt jezelf voorgenomen om persoon x anders te benaderen, maar het moment dat ze binnenkomt gaat het al weer mis?
Of je gaat vandaag op tijd stoppen met werken, maar vervolgens werk je toch twee uur extra omdat er een collega ziek is?

Hoe serieus neem jij jezelf?

​​Stel… dat je jezelf niet al niet serieus neemt, hoe wil je dat anderen het gaan doen? Welke boodschap geef je bijvoorbeeld af, als je grenzen wil stellen en je laat keer op keer iemand er overheen gaan? Als jij je grenzen niet belangrijk vindt, wat maakt dat je vindt dat anderen ze wel belangrijk moeten vinden of misschien wel belangrijk vinden maar niet weten waar ze liggen voor jou omdat jij ze niet stelt?

Vaak genoeg komt het voor dat iemand zich al voor een gratis workshop of sessie heeft ingeschreven, dat ik klaar zit en dat die persoon er niet is, maar zich ook niet heeft afgemeld. Óf ze zijn het vergeten, of ze hadden de link niet (maar hebben dit verder ook niet aangegeven, meestal zit die in de spambox), of het kind had een snottebel of ze dachten dat het een andere dag was.. en nee even voor de goede orde, dit is niet om hierover te klagen, ook geen oordeel, ik observeer het gedrag. ​​Het komt namelijk wekelijks minimaal één keer voor dat iemand haar afspraak om de een of andere (vast voor haar goede) reden niet nakomt. 

Voor mij is het een graadmeter bijvoorbeeld hoe serieus iemand zichzelf en haar tijd of mij en mijn tijd neemt en hoe groot het probleem voor de ander is. Het kan ook zijn dat het probleem al te groot is zodat die persoon de dingen niet meer overziet en het daardoor is vergeten, of het probleem is (nog) niet groot genoeg, anders zou je bijvoorbeeld zorgen dat je op tijd bent of had je hulp ingeschakeld om te leren om meer zelfvertrouwen te krijgen en assertiever te worden. 

Dat geldt ook als iemand helemaal enthousiast aangeeft een gratis sessie te willen. Maar als het erop aankomt en als er vragen beantwoord moeten worden die best wel inhoudelijk zijn en ze haken dan af, dan betekent dat vaak dat die persoon er nog niet aan toe is of niet bereid is er iets aan te doen. 

Dit is verder helemaal okay. Het is niet mijn keuze, het is de keuze van die persoon. 

Maar als je al hulp hebt en er verandert niets of het probleem wordt niet opgelost, wordt het dan niet eens tijd om dingen anders te gaan doen of  andere hulp in te schakelen? Of als je denkt dat je het zelf kan, maar je blijft in dezelfde kringetjes ronddraaien? Ik kan het verkeerd hebben, maar volgens mij werkt het dan niet of heb je niet de juiste hulp. 

Het toppunt van crazyness is steeds opnieuw hetzelfde blijven doen, maar wel een andere uitkomst verwachten.

Hoe denk je dat ik het doe? Ik geloof dat God grote plannen voor me heeft in Zijn Familiebedrijf, maar dan is het wel zaak dat ik zorg dat ik er klaar voor ben. Want anders kan Hij niet zoveel met me. Je kan nog zo goed zijn in een bepaalde sport en wie weet kun je meedoen aan de Olympische Spelen, maar dan zul je toch ook getraind moeten hebben en eerst een bepaald niveau bereikt hebben. Zo is dat ook met ons! Er is werk aan de winkel. 

Ik kijk wat ik zelf kan leren, maar als ik merk dat het me niet of niet snel genoeg lukt, dan schakel ik hulp in. En ja, de hulp die ik nodig heb, daar moet ik altijd voor betalen, zoals voor een boek, mijn eigen coach en coachopleiding of voor de studie die ik volg over levensheiliging en gezondheid ten aanzien van de Bijbel waardoor ik meer inzicht krijg in de Bijbel. Maar als ik daardoor meer begrijp en leer hoe God wil dat ik leef, als ik daarmee anderen beter kan helpen om een leven te leiden waarbij je bijvoorbeeld mag herstellen en zelfs genezen, dan is me dat iedere cent waard! Door de dingen te gaan toepassen die ik nu allemaal heb mogen leren, is er al zoveel veranderd, in mijn eigen leven, maar belangrijker nog, ook in dat van anderen!

Ook al werk ik vanuit huis, ik heb gewoon vaste werkdagen en ik neem mijn telefoon niet op voor privé telefoongesprekken als ik aan het werk ben. De was die er ligt, ligt er na werktijd nog en dat geldt ook voor het huishouden. Als we getrouw kunnen zijn in het weinige, in het kleine, wil God ons voor grotere dingen inzetten! 

Door op de bank blijven zitten en afwachten is nog nooit iemand Olympisch kampioen geworden.

Ik heb afgelopen oktober de eer gehad om het verhaal van Maarten van der Weijde te mogen horen. Hij is genezen van leukemie, heeft goud gewonnen met zwemmen en heeft vorig jaar de Elfstedentocht gezwommen. Het was ontzettend hard werken en volhouden! Denk je dat hij dat heeft behaald door op de bank te zitten en te denken dat hij wel goed genoeg kon zwemmen? Absoluut niet!! HIj heeft er zelfs een aantal maanden iedere dag een aantal uur in een speciaal tentje moeten zitten. Hij heeft er zelfs zijn relatie voor verbroken!

We mogen ook met volharding de wedloop lopen! Maar het vraagt bakken met zelfdiscipline en doorzettingsvermogen om het goede te kiezen en te doen en dat steeds weer opnieuw te doen, ook voor de lange termijn!

Kijk je spiegelbeeld eens diep in de ogen en vraag jezelf eens het volgende af: hoe belangrijk is het voor jou om betrouwbaar te zijn, je afspraken na te komen? Naar jezelf, naar anderen, naar God? Ook als niemand kijkt? Hoe belangrijk vind jij je gezondheid? Hoe belangrijk is jouw gezondheid voor anderen in jouw omgeving? Kloppen je acties met wat je zegt en doet? Kloppen je acties met wat je écht wilt? Of met wat God wilt?

Misschien denk je nu bij jezelf: “Maar dat is hardstikke hard aan de bak! Dat hoeft toch niet? God heeft het allemaal al volbracht, ik probeer juist zo hard niet meer alles te moeten van mezelf en alles vanuit mezelf te doen, ga jij nu vertellen dat we harder ons best moeten etc?”

Inderdaad, alles is volbracht. Dus we mogen gewoon “zijn”. We hoeven ons niet beter voor te doen, we hoeven niet Gods Liefde te verdienen. Maar we hebben wel een opdracht gekregen. En er staat nergens in de Bijbel dat we gewoon achterover kunnen leunen en vervroegd met pensioen kunnen gaan (sterker nog: met pensioen gaan, staat nergens in de Bijbel! 😉 ).

Wat ga je vanaf vandaag anders doen? Laat me weten hieronder in de reacties!

Als je reageert op mijn blog..

Ik vind het geweldig als je reageert! Je reactie is ontzettend waardevol voor me. Het houdt me op de been wanneer ik het soms lastig vind om een liefdevolle en eerlijke boodschap te brengen en het geeft me weer nieuwe inspiratie. Dus, alsjeblieft, graag je reactie!

Omdat we echter met velen zijn en er slechts eentje van mij is, kan ik niet altijd reageren op opmerkingen.

Dus, alsjeblieft, lieve vrouwen… laten we een echte gemeenschap zijn! Aarzel niet om op elkaars opmerkingen te reageren! Bemoedig en bid voor elkaar! Laten we op deze manier relaties met elkaar opbouwen!

Ik vraag je wel om liefdevol en bemoedigend te reageren. Geef niemand advies of instructies; help alleen anderen door een opbouwend of bemoedigend woord of door voor hen te bidden, op dezelfde manier als je wilt dat ze voor jou doen, okay?

Heel erg bedankt! En ontzettend bedankt dat je deel uitmaakt van deze geweldige groep zussen!

Lizzie Kamerling