Het is al een heel oud spreekwoord, maar het is een dijk van een waarheid.

Waar je mee omgaat word je mee besmet.

Met wie ga jij om? Wordt jij besmet door de juiste personen, met de juiste dingen?

Het is al een aantal jaar geleden dat ik me hier van bewust werd. Dat wanneer ik met bepaalde mensen omging was ik bijvoorbeeld veel vrolijker dan wanneer ik met een andere groep mensen omging.

Hoe komt dat eigenlijk?

Je omgeving is een ontzettend belangrijke factor in je leven. Iedereen heeft normen en waarden, een bepaalde houding, gedrag, ideeën, zienswijzen en bepaalde uitspraken die ze doen. Dus als iemand met een positieve kijk in het leven staat en je brengt veel tijd met die persoon door, zal je merken dat je positiviteit brengt. Maar andersom geldt dat ook.

Daarom kun je ook hebben dat je bij iemand komt en je vol energie naar huis gaat of dat je juist bij iemand bent geweest waar je het gevoel hebt leeggezogen te zijn. Wist je dat dit ook geldt voor de (geestelijke) bagage die ze met zich meedragen? Wist je dat je zonder dat je het weet in aanraking kunt komen met dingen waar je absoluut niet mee in aanraking wilt komen?

Even een voorbeeld. Stel je zit op een verjaardag bij iemand. Er zitten een paar mensen bij die van hetzelfde dorp komen. Jij kent de mensen niet goed en kunt niet echt meepraten. En je merkt dat het gesprek komt op iemand uit het dorp. Voor je het doorhebt gaan ze uitgebreid het doopceel van iemand lichten en zitten ze om bepaalde dingen te lachen. Je weet het niet goed, het is misschien geen roddelen, maar het zit op het randje. Je houdt je mond, je doet niet mee. Maar het geeft je toch een ongemakkelijk gevoel.

De volgende keer dat je komt, gebeurt het weer. Maar nu gaat het over iemand die je wel kent. Je kunt meepraten. Voor je het weet doe je net zo enthousiast mee als de anderen. Als je thuiskomt denk je er opeens aan. En neem je voor dat doe ik niet meer. Maar de volgende keer? Gebeurt het weer. Enz.

Ander voorbeeld. Je bent op het werk. Er wordt door meerdere collega’s heel negatief over de werkgever gesproken, er wordt negatief over bepaalde cliënten gesproken en voor je het weet praat je mee. Waar je het eerst nog naar je zin had, krijg je het ook steeds minder naar je zin, je vindt je werk steeds minder leuk en je krijgt een hekel aan bepaalde cliënten. Je overweegt zelfs om een andere baan te zoeken.

Herken je één van deze voorbeelden?

Situaties zoals hierboven kunnen ervoor zorgen dat je bijvoorbeeld meegetrokken wordt in een bepaalde negatieve spiraal. Dat je bijvoorbeeld mee gaat doen met zelfmedelijden, roddel, negatief denken over de ander, negatieve woorden uitspreken over de ander, negatief kijken naar je werk, terwijl je misschien eerder geloofde dat je die baan van God had gekregen, etc.

Ik zat in een aantal christelijke Facebook-groepen, omdat ik anderen graag verder wil helpen. Maar met name in één van deze groepen ontstond de ene discussie na de andere. Tijdens deze discussie werden voortdurend mensen afgebrand die voor de Waarheid stonden. Ook al brachten ze dit op een hele opbouwende en liefdevolle manier, toch werden ze aan alle kanten aangevallen. Ik vind niet dat we het altijd met elkaar eens hoeven te zijn, maar het gaat om de manier waarop. Ik merkte ook dat, ook al wilde ik het niet, ik meegezogen werd in die negatieve, kritische, sfeer van die discussies. En dat er ergens ook een bepaalde aantrekkingskracht van uitging. Dus ik heb me afgemeld van deze groep.

Een andere groep idem. Zodra ik me daarin bevond, kwam er meteen een enorm zwaar en onrustig gevoel op me en werd me duidelijk dat ik niet in deze groep hoorde te zijn. Dit gevoel was niet van God.

Ik heb nu de keuze gemaakt om alleen lid te blijven van opbouwende en liefdevolle groepen waar Gods liefde duidelijk aanwezig is, ongeacht of iemand een ander standpunt inneemt dan de rest of niet.

Je kunt kiezen.

Je hoeft er niet aan mee te doen. Jij kunt ook kiezen lieve zus.

Het is zo belangrijk dat je weet waar je voor staat in het leven en dat je op basis daarvan je keuzes maakt. En niet zomaar mee gaat met de flow van alledag. Als je weet waar je voor staat, dan ga je niet mee met allemans mening of ideeën en laat je je niet door allerlei dingen beïnvloeden.

Soms betekent kiezen ander werk zoeken. Soms betekent kiezen dat je iemand aanspreekt op zijn of haar gedrag. Soms betekent kiezen wat meer afstand moeten nemen van iemands gedrag, dus ook van die persoon zelf, ook al is die persoon je heel dierbaar. Soms betekent het dat je zelfs vriendschappen moet opgeven. Maar weet dat als je goede keuzes maakt, God deze keuzes zal zegenen.

In de Bijbel staat het net nog iets anders geformuleerd. In Spreuken 13:20-21 staat er: “Wie met wijzen omgaat, wordt zelf wijs. Wie met dwazen verkeert, is er ellendig aan toe. Zondaars treft ellende, rechtvaardigen wacht een beloning.”

Omring jezelf met “wijzen”. Soms kan het zijn dat je eigen naaste omgeving of gezin zich in een negatief spiraal bevindt en je kunt niet altijd zeggen, dan neem ik maar afstand. Dan kun jij, moet jij misschien zelfs, die wijze zijn waar anderen zich aan op kunnen trekken. Maar dan is het zo ontzettend belangrijk dat je dan weer anderen in je leven hebt die een voorbeeld voor jou zijn, waar jij van kan leren, waar jij je aan op kan trekken. Zoek een geestelijke moeder als je die nodig hebt (en die kan jonger zijn dan dat jezelf bent :)).

Wat vind jij belangrijk in het leven? Wat wil jij leren en leer je dat van deze personen die nu in je leven zijn of houden ze je er juist vandaan? Ga eens na waar je wèl mee “besmet” zou willen worden 😉 en wie je daarin zou kunnen helpen.

Laat je hieronder weten hoe jij hiermee aan de slag gaat?

Lieve groet, Lizzie

Wil je er nog even over doorpraten in een veilige omgeving? Meld je dan aan voor de wekelijkse Parelmomenten, zodat je niet alleen mijn nieuwe blog in je mailbox krijgt of een seintje krijgt wanneer hij op de website klaarstaat, ook mijn gratis eboek ontvangt met tips tegen piekeren…maar je ook lid mag worden van de Facebookgroep. 

Wil je meer weten leren over hoe je keuzes kunt maken? Doe dan mee met de online training In 5 stappen tot rust komen en groeien in (zelf)vertrouwen, waarin je onder andere leert ontdekken wat jij belangrijk vindt in het leven en hoe je daar keuzes in kunt maken! Klik hier voor meer informatie.

Als je reageert op mijn blog..

Ik vind het geweldig als je reageert! Jouw reactie is ontzettend waardevol voor me. Het houdt me op de been wanneer ik het soms lastig vind om een liefdevolle en eerlijke boodschap te brengen en het geeft me weer nieuwe inspiratie. Dus, alsjeblieft, graag je reactie!

Omdat we echter met zoveel zussen zijn en er slechts eentje van mij is, kan ik niet altijd reageren op opmerkingen.

Dus, alsjeblieft, lieve zussen… laten we een echte gemeenschap zijn! Aarzel niet om op elkaars opmerkingen te reageren! Bemoedig en bid voor elkaar! Laten we op deze manier relaties met elkaar opbouwen!

Ik vraag wel dat je je opmerkingen liefdevol en bemoedigend houdt. Geef niemand advies of instructies; help alleen anderen door een opbouwend of bemoedigend woord of voor hen te bidden, op dezelfde manier als je wilt dat ze voor jou doen, okay?

Heel erg bedankt, familie! En ontzettend bedankt dat je deel uitmaakt van deze geweldige groep zussen!

Lizzie Kamerling