Ben jij zelf de kapitein op jouw schip?

 

“We are still masters of our fate. We are still captains of our souls.”

 

Deze quote verscheen pas op mijn news feed toen ik ’s morgens mijn Facebook opende.

 

Ik krijg namelijk geen nieuwsberichten te zien, maar in plaats van daarvan alleen een quote. Ik heb dat bewust ingesteld omdat ik teveel werd afgeleid en niet beïnvloed wil worden door al die berichten die voorbijkomen. Ze zijn niet allemaal even goed voor mijn gezondheid.

 

Dat is ook een van de redenen dat ik geen Facebookcontacten meer heb op mijn privé account. Niet omdat ik daadwerkelijk contact wil verbreken, (de meeste mensen ken ik persoonlijk en zijn me erg dierbaar), maar omdat ik teveel afgeleid werd door al die verschillende meningen. Iedereen heeft een keuze om en hoe deze te uiten. Ik heb een keuze en een verantwoordelijkheid hoe ik daarmee omga, zoals we uiteraard dat allemaal hebben. 😉

 

Juist omdat we zelf (nu nog) de verantwoording voor onze ziel hebben. De boze wil heel graag onze identiteit roven en daar hoort ook onze ziel bij. Hij wil heel graag ook controle krijgen over onze ziel en zet momenteel zijn zwaarste geschut in. Onze ziel bestaat uit onze wil, onze gedachten en onze emoties (die door onze gedachten beïnvloed worden). Daar is hij op dit moment heel hard zijn best voor aan het doen en het lijkt hem aardig te gaan lukken.

 

Het is cruciaal dat we ons daar bewust van zijn!!

 

Kiezen we momenteel echt voor wat wij willen, wat wij belangrijk vinden, voor wat God belangrijk vindt? Weten we wat we belangrijk vinden of zijn we dat door de hectiek van het leven uit het oog verloren? Kiezen we echt volledig voor leven in en uit Liefde, voor een leven vanuit volledig vertrouwen op Hem? Zijn al onze keuzes in het dagelijks leven daarop gericht?

 

Als dat zo is, dan is het goed.

 

Maar ik weet van mezelf dat het bij mij niet altijd vanzelfsprekend is.

 

Ik moet regelmatig een check bij mezelf doen en dan merk ik soms dat wat ik doe niet altijd leidt tot mijn kernwaarden (datgene waar ik uit en naar wil leven). Ik vind het persoonlijk best lastig om altijd vanuit volledig vertrouwen te leven. Er zijn hier en daar nog wat losse eindjes die nog in proces. Vooral als ik merk dat lichamelijke klachten toenemen, dan weet ik dat het sowieso tijd is voor een check, want dan gaat er ergens iets mis.

 

Dus daarom check ik het ook even bij jou.

 

Of staan we op de automatische piloot voor wat we zien, horen, denken, doen? Volgen we automatisch alles wat van ons verwacht wordt?

 

Jarenlang heb ik gedaan “wat van me verwacht werd”. Ik paste me voortdurend aan naar de mening van anderen. Ik deed dit om het anderen naar de zin te maken, om de goedkeuring van anderen te verdienen, om daar anderen erkend en gewaardeerd te worden, uit angst voor afwijzing.

 

Tot ik er in vast liep.

 

Ik wist niet wat mijn mening was.
Ik wist niet wat ik belangrijk vond.
Ik wist niet wie ík was.

 

Ik dacht dat ik pas goed genoeg was als ik me aanpaste. Ik had mijn identiteit gebaseerd op wat anderen van mijn vonden en niet wat God van mij vond. Ik had mijn identiteit gebaseerd op wat ik deed en niet wie ik was in Christus. Ik dacht dat ik eerst een bepaalde streep moest halen en dan pas was ik goed genoeg. Ik bepaalde zelf hoe hoog die lat was en geloof me, die lat bleef altijd boven mijn bereik. Ik was geprogrammeerd vanuit mijn generaties en vanuit wat ik had meegemaakt om te leven vanuit stress en angst en onzekerheid en dat moest hergeprogrammeerd worden om te leren leven vanuit Liefde.

 

Hoe is dat voor jou?

 

Ben jij de kapitein op je eigen schip?

Neem jij de verantwoording voor je eigen ziel, voor je eigen wil, je gedachten, je emoties? Of is er iemand anders aan het roer? Laat je je leiden door de meningen van anderen? Wat anderen vinden of belangrijk vinden? Omdat ze vast wel beter weten? Heb je het gevoel dat je geleefd wordt? Dat je er geen controle over hebt? Heb je het gevoel dat alles buiten je om gaat en dat je zelf meegaat in de flow van alle dag? Dat je mee moet in de hectiek omdat alles anders stopt? Dat je geen andere keuze hebt?

 

Lieve jij, Je hebt altijd een keuze!

 

Ik heb dit al vaker gezegd, maar ik ga het nog maar eens herhalen. Weet dat je altijd een keuze hebt.

 

Dat betekent niet dat dat heel gemakkelijk is. Ze zeggen weleens dat de beste keuzes de moeilijkste zijn. En na het kiezen komt pas het échte harde werken. Want dan mag je aan de bak om die keuzes uit te werken in je dagelijks leven. 😉

 

Jij beslist namelijk de uitkomst van je bestemming.

 

Als jij verandering wil en zelf de regie wil hebben over jouw wil, over jouw gedachten en emoties, dan is het aan jou om keuzes te maken en om in lijn van die keuzes actie te gaan ondernemen.

 

Zo kan je zeggen dat je kiest om bijvoorbeeld meer vanuit (zelf)vertrouwen te willen gaan leven, maar dan moeten je gedachten, je woorden en je gedrag daar ook op gericht zijn. We moeten dan leren om nieuwe gedachten aan te nemen, we moeten gaan geloven dat het zo is, nieuwe woorden gaan spreken die horen bij een leven vanuit vertrouwen en ons gedrag moet aangepast worden dat past bij dat leven vanuit vertrouwen.

 

Dus als je bijvoorbeeld altijd bepaalde dingen uit de weg gaat omdat je denkt dat het toch niet zal lukken, dan is het belangrijk om die overtuiging (“het gaat toch nooit lukken”) te leren veranderen naar “Het gaat wel lukken!” en vervolgens daar actie uit te ondernemen. En dat betekent niet dat je alles in één keer hoeft te leren of kan veranderen. Daar kun je stap voor stap in groeien.

 

Hoe is dat voor jou?

 

Welke andere keuze zou jij nodig hebben en willen maken? Wat heb je nodig om die keuze te kunnen maken? En onderneem actie daarop! Laat me gerust weten!

 

En denk niet dat het niet kan voor jou!

 

Iedereen, ik herhaal: IEDEREEN kan veranderen!!! Dus ook jij! Hoe oud of hoe jong je bent! Wat je ook hebt meegemaakt!! Met God is alles mogelijk!! Vergeet dat niet!! Voor God is niets te moeilijk!

 

Je kan kiezen of je bij wijze van spreken boven aan de waterglijbaan blijft staan en weer via het trappetje terug naar beneden gaat (heb ik letterlijk ooit een keer gedaan 🙈 🙈 ) of je kan leren om in dat gat te springen en voor de overwinning te gaan!

 

Vind je het helemaal prima zo en heb je hier genoeg aan of…. kies je nu nog even voor “via het trappetje weer naar beneden” omdat je er nog niet klaar voor bent? Dan hoop ik dat je wat gehad hebt aan het voorgaande en is wat hierna komt niet voor jou.

 

Dan kun je hier stoppen met lezen.

 

Maar…

 

voor het geval je bovenaan de glijbaan staan en wel in dat gat wil springen, maar niet zo goed durft… voor het geval je wèl graag verandering mocht willen en denkt het is nu of nooit, lees dan nog even verder..

 

Want soms heb je al keer op keer een en ander zelf geprobeerd en lijkt het alsmaar niet te lukken.

 

Geef niet op.

 

Maar vraag dan hulp! We zijn samen het lichaam van Christus! Wij zijn gemaakt om elkaar te helpen! Dus schakel hulp in als je het al vaker alleen heb geprobeerd en er niets veranderd is! En denk niet, omdat het ergens anders niet gelukt is, dat het dan nergens kan! Misschien heb je al vaker therapie of hulp op een andere manier gehad en is het probleem niet opgelost.

 

Geef dan toch niet op!

 

Misschien was dat niet de juiste hulp voor jou en heb je iets anders nodig. Want misschien is dat juist het probleem. Zou het bijvoorbeeld kunnen zijn, dat je hebt geleerd het in eigen kracht te moeten doen en dat je misschien juist gaan leren het in Gods kracht te doen?

 

Ik weet het niet natuurlijk, ik vraag het maar gewoon… 😉

 

Ik heb regelmatig mensen in mijn praktijk gehad die al verschillende behandeltrajecten achter de rug hadden en uiteindelijk zeggen dat, hetgeen ze bij mij geleerd hebben, nog nooit eerder geleerd hebben. Ze hebben nog nooit zoveel genezing en verandering ervaren in al die trajecten ervoor die ze al geprobeerd hebben. Uiteraard heb ik de kennis en expertise als coach, maar dat is niet de reden. Het is ook niet omdat ik nu zo geweldig ben.

 

Het is omdat we een grote God hebben en dat het volledige uitgangspunt van mijn coaching vanuit het Woord van God is. Dat is levend en krachtig en de beste therapie en coachingsmodel ooit! Hoeveel therapie en behandelvormen er ook zijn, Jezus is onze Grote Geneesheer! Gods Woord is de beste Life Coach ever!! Dus leren om Zijn principes toe te passen, gaat ALTIJD het beste Resultaat geven! Dat durf ik je voor 100% te garanderen!

 

Helaas zijn we als christenen grotendeels kwijtgeraakt hoe het Woord van God bedoeld is en vertrouwen we vaak meer op menselijke behandelmethodes met vooral menselijke uitgangspunten of bedacht zijn door mensen die zich niet laten leiden door de H.G. dan op Gods methode! (niet dat God die middelen niet zou kunnen zegenen hè. Dat wil ik hier absoluut niet mee zeggen. Het is echter niet Gods best voor ons. 😉)

 

Ik heb die vrouwen mogen leren hoe ze sterk in hun identiteit in Christus kunnen gaan staan, ongeacht wat anderen van hun vinden. Ze hebben Bijbelse principes leren toepassen die hun leven blijvend hebben veranderd, waardoor er een veranderingsproces, een genezingsproces op gang is gekomen op geestelijk, op psychisch en uiteindelijk op lichamelijk gebied omdat ze het geleerde zijn gaan toepassen en dit zal doorgaan als ze hier mee doorgaan!

 

Als je al heel lang tegen een bepaald probleem aanloopt als het gaat om negatieve overtuigingen of patronen gaat of regelmatig beheerst wordt door negatieve gedachten, maar tot nu geen hulp heb ingeschakeld. Vraag jezelf dan eens af, hoe komt het dat je dat nog niet hebt gedaan? Wat houdt je daarin tegen? Wat heb je dan nodig? Laat je me weten?

 

Of wil je snel een keertje helemaal vrijblijvend afspreken om eens te kijken wat voor jou mogelijk zou zijn? Dan kan dat ook, in persoon of via een online gesprek.

 

Of heb je een andere vraag? Geen vraag is gek. Stel hem ook gerust! Wie weet, kan ik je ermee verder helpen! Ik vind het in ieder geval altijd fijn om wat van je te horen!

 

Lieve jij, wat je ook kiest, ik wens je een hele goede week toe!

 

Lizzie Kamerling