Gezegend is de man die op de HEERE vertrouwt, wiens vertrouwen de HEERE is. Hij zal zijn als een boom, die bij water geplant is, en die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Hij merkt het niet als er hitte komt, zijn blad blijft groen. Een jaar van droogte deert hem niet en hij houdt niet op vrucht te dragen. (Jeremia 17:7-8 HSV)

Wat een mooie tekst is dit hè, .

Als je leest in de eerdere teksten van dit hoofdstuk, in 5 en vers 6, dan is het allemaal niet zo mooi. In de eerdere teksten wordt iemand vervloekt als die op iemand anders of op iets anders zijn of haar vertrouwen stelt dan op God zelf. Dat kan zichzelf zijn, dat kan iemand anders zijn of dat kan iets zijn. Men vertrouwt in ieder geval niet op God of niet volledig op God.

Maar dan volgen vers 7 en 8: Gezegend is de (man of) vrouw die op de Heere vertrouwt, wiens vertrouwen de Heere is. Zij zal zijn als een boom die zijn wortels laat uitlopen bij een waterloop. Er is altijd water genoeg! De boom heeft geen last van droge periodes, zelfs niets als het wat langer duurt! Er staat zelfs dat een heel jaar van droogte de boom niet deert. Hij blijft altijd vrucht dragen, doorlopend!

Wie op de Heer vertrouwt, zal zijn als! Je mag ervan uitgaan, verwachten dat! het gezegend wordt als je wel je vertrouwen op God stelt. En hoe! Daarom is het zo belangrijk dat we leren vertrouwen.

Het was pas 40 graden hier in Nederland. We konden met z’n allen niet anders doen dan over die hitte praten. Het beheerste ons de hele dag. De natuur snakte ook naar een regenbui. Vervolgens ging ik een paar weken naar een gebied in Frankrijk, waar het ook droger en warmer was dan voorgaande jaren. Je kon aan de bomen zien dat ze er last van hadden. Bij sommige bomen had je het gevoel dat het al herfst was. Het blad was helemaal bruin. Ze lieten hun blad veel te vroeg los. Andere bomen lieten hun vruchten veel te vroeg los vanwege vochtgebrek.

In het bovenstaande Bijbelgedeelte is dat anders. De boom merkt niet eens dat er hitte komt. Ook al is het 40 graden, ook al duurt de hitte en de droogte wat langer, ook al duurt het een heel jaar, het blad blijft groen en hij blijft voortdurend vrucht dragen. Ongeacht wat. Het stopt niet.

Een jaar lang?
Dat kunnen we ons niet eens voorstellen!

Zijn wij als die boom aan het water? Dragen wij doorlopend vrucht? Merken we niet eens dat er een periode van droogte is? Of dragen wij slechts af en toe vrucht? Vallen onze vruchten er te vroeg af of dragen we zelfs helemaal geen vrucht?
Waaraan kun je dat zien?

Dat is de vrucht van de Geest. De boom wordt gekend aan zijn vrucht. Dus liefde, blijdschap, vrede, geduld, vriendelijkheid, geloof, zachtmoedigheid, goedheid en zelfbeheersing zullen dan als eigenschap zichtbaar worden en zijn in ons leven.


Is de vrucht van de Geest zichtbaar in ons leven voor onszelf en anderen?

Best een beetje confronterend misschien. Maar weet dat Gods Geest niet negatief confronterend werkt. Gods Geest confronteert, waardoor je hart zacht en bereidwillig wordt de dingen die niet in je leven thuishoren, te belijden en te veranderen.

Dus ja, wellicht is er werk in uitvoering.

Zit je in oude patronen vast en kom je er wel een beetje los van, maar niet helemaal?

Misschien geloof je God wel, maar vertrouw je Hem (nog) niet, durf je jezelf niet helemaal over te geven aan Hem.

Misschien word je vooral beheerst door stress, angst en bezorgdheid.
Misschien door negatieve gedachten, die stemmetjes in je hoofd (die niet van jou zijn en zeker niet van God).

Je vindt het misschien belangrijker wat anderen van je vinden, dan wat God van je vindt. Of je hebt leren omgaan met overprikkeling, maar het nog niet overwonnen? Zit je voortdurend in de overleversmodus? Voel je je slachtoffer van de situatie?

Dit zijn een paar voorbeelden van waarom vruchten te vroeg kunnen afvallen of waardoor we het we in die woestijn zitten, waardoor we (nog) geen vrucht dragen.

Het antwoord is: vertrouwen.
Vertrouwen.
Vertrouwen.

Even ter geruststelling: we zijn allemaal werk in uitvoering 😉 en dat zijn we tot we sterven of totdat Jezus terugkomt!

Het gaat zeker ook niet vanzelf, er is een strijd gaande. Alleen erkennen dat er inderdaad een strijd gaande is, gaat je echter niet verder helpen. Of alleen erkennen dat er verandering nodig is, gaat je ook niet helpen. Er is keiharde actie nodig!

Het goede nieuws is: we kunnen allemaal veranderen!!!

Dus als je moet erkennen dat het nog niet zo zichtbaar is, ga eens na hoe dat komt en wat je nodig hebt om daar verandering in te brengen. Wat kun je vandaag nog doen, wat is je volgende stap hierin, ?

Heb je vragen hierover, laat me gerust even weten door op beantwoorden te klikken of stel je vraag in de Facebook-groep. Die is speciaal bedoeld om elkaar hier in verder te helpen!

Wil je samen met heel veel andere vrouwen ook wekelijks mijn blogs in je mailbox ontvangen? Klik dan hier om je aan te melden voor de wekelijkse Parelmomentjes!

Lizzie Kamerling