Waarom is het zo belangrijk om te vergeven? Hieronder ga ik drie redenen bespreken waarom het belangrijk is om te vergeven.

  1. Het is een daad van gehoorzaamheid. Vergeven is een opdracht van God.

We dienen daarom altijd te vergeven. Als je het niet doet, ben je in zonde. (Rom 12:18-21; Jesaja 54:17; Matt 7:1-3; Markus 11:22-26; Matt. 6:12, 14-15, Matt. 18:21-22)

Ja, maar… jij weet niet wat die ander heeft gedaan. Jij weet niet wat die ander mij heeft aangedaan.

Nee dat klopt. En dat hoef ik ook niet te weten. Dat is tussen jou en God en jou en die ander. Als je het tegen mij zou vertellen om het alleen maar te vertellen, dan zou roddelen zijn. Tenzij je een oplossing wilt. Dan mag je het mij vertellen en dan ga ik je helpen.

God geeft ons allemaal de opdracht om te vergeven. Simpel.

“Ja, maar… zo gemakkelijk is dat niet.”

Nee, dat klopt. Het klinkt simpel maar het is het lang niet altijd. Ons vlees wil namelijk niet vergeven. Onze oude ik zegt “Nee, nee, nee! ik wil dat die persoon gestraft wordt.” Maar we moeten niet meer leven naar ons vlees, maar geleid worden door de Geest.

Ja, maar… dat is zo moeilijk!” Ja dat klopt. Er staat niet voor niets dat we ons vlees moeten kruisigen. Kruisigen is een vreselijk iets. Het leidt tot een langzame dood. Onze oude ik moet dood. En dat gaat niet vanzelf. Dat gaat vaak langzaam, maar zeker als we bereid zijn het op te geven. 

Het is een besluit dat je moet nemen, met hulp van de H.G. en dan vervolgens bij je besluit blijven. 

  1. Vergeving brengt vrijheid!

Wat veel mensen helaas zich niet realiseren is dat nog niet weten, is, dat als je niet vergeeft, je zelf gevangen blijft. De ander leeft gewoon vrolijk verder. Maar jij zit zelf in een gevangenis. Het is alsof jij vergif drinkt, maar je hoopt dat je vijand sterft. Maar als je kiest om die persoon te vergeven, dan geef je die persoon over aan God. Maar het gaat verder dan dat. Jijzelf staat nu in de vrijheid naar God toe.

  1. Het is goed voor je gezondheid.

Overgevingsgezindheid en andere bolwerken zorgen ervoor dat je lichaam langzaam ziek wordt. Iedere gedachte geeft namelijk een reactie af in je lichaam, hetzij positief, hetzij negatief. Bij de één is het resultaat sneller merkbaar dan bij de ander. Maar ons lichaam is zodanig gemaakt dat een gedachte altijd gevolgen heeft. Dus als jij kiest om te vergeven, dan wordt er goede reacties in je lichaam afgegeven en komt je lichaam in balans. Als je echter niet vergeeft dan worden bepaalde reacties niet meer afgegeven of negatieve reacties afgegeven en gaan bepaalde systemen uit balans met alle gevolgen van dien die op langere termijn zichtbaar worden in het lichaam. Dit kan zelfs leiden tot DNA-verandering. Dit geldt beide kanten op. Dus als je juist wel de dingen opruimt in je leven, gaat het ten bate van je gezondheid! Dit wordt bevestigd met wetenschappelijk onderzoek gedaan door artsen! Wordt het nu eens geen tijd dat we God gaan geloven nu zelfs de medische wereld dit nu ook meer en meer gaat zien!?

We moeten altijd anderen (en onszelf! Ook een hele belangrijke!) vergeven.

Nog even twee belangrijke sidenotes.

Soms hoor je mensen zeggen: ik vergeef wel, maar ik vergeet niet. Dan heb je de boodschap van vergeving helaas nog niet begrepen. Dan heb je namelijk nog niet oprecht de wil om te vergeven en dus niet met je hele hart vergeven. En uiteraard zal de herinnering aan de situatie altijd blijven, maar als je oprecht vergeven hebt dan kun je God ook vragen om de pijn ervan weg te nemen. Je kan hem vragen om je hart te herstellen en de moeites en de pijn en het verdriet ervan te genezen en je te troosten. En als je Hem dat vraagt en toestaat dan gaat God dat met Zijn Geest doen!

Verder… weet dat God hoeft nooit vergeven te worden. Ik schrok ervan toen ik inmiddels al een jaar of wat geleden hoorde toen iemand in mijn praktijk vertelde dat ze bij een christelijke! conferentie geleerd had dat ze God zou moeten vergeven. Inmiddels ben ik deze error al vaker tegengekomen. Maar weet dat God jouw vergeving niet nodig heeft. God heeft niets fout gedaan. Dus als jij denkt dat God iets fout heeft gedaan en je neemt Hem iets kwalijk dan ben jij degene die vergeving moet vragen aan Hem.

Niet andersom.

Nooit.

Dus dat zou het eerste zijn waarover je met God in het reine zou willen komen.

Kun je hiermee verder? Waar ga je mee aan de slag? Laat het eens hieronder weten!

Zou je wel willen, maar weet je niet zo goed hoe je dit moet gaan toepassen? Loop je tegen andere dingen aan of heb je lichamelijke klachten en zou je weleens willen weten waar die vandaan komen en wat je daaraan kan doen? Neem dan gerust contact op!