Inmiddels al weer een tijd geleden sprak ik  met iemand die een heftige gebeurtenis achter de rug had. Zij vertelde mij hoe deze ervaring impact op haar had gehad en nog steeds had. Ze was een tijdje uitgevallen, maar inmiddels weer heel rustig aan het opbouwen in haar werk. Maar, zo gaf zij aan… dan en dan wilde zij minder werken, want ze verwachtte dan nog een terugval. 

Ze ging namelijk al uit van een terugval, terwijl die nog helemaal niet had plaatsgevonden. (Ik hoor dit vaker, vandaar dat ik er een blog over schrijf). Ze verwachte deze omdat andere mensen dit tegen haar hadden gezegd. 

Wat???

Dit is écht typisch de Nederlandse cultuur. Of Westerse cultuur misschien. Ons typische.. angstcultuur.

Even alle risico’s indekken. Stel dat… wat als.. als dan..

We hebben een zorgverzekering, want stel dat ons iets overkomt en God ons niet helpt of geneest. We hebben pensioen want we gaan ervan uit dat we later te oud en krakkemikkig om te kunnen werken (staat iets heel anders in de Bijbel) en we willen dan niet meer hoeven te werken maar wel geld ervoor krijgen. We hebben een inboedel-, vakantieverzekering en de hele rattaplan, want stel dat ons huis afbrandt of onze vakantie niet door kan gaan. We enten ons tegen van alles en nog wat in, terwijl we niet eens weten wat er in zit, maar omdat men zegt dat dat ziektes voorkomt en we op het woord van mensen vertrouwen (ook daar staat iets over in de Bijbel), want stel dat we misschien ziek worden, we gaan alvast minder werken, want we zullen wel een terugval krijgen.. 

Do you need more?

Ben je ook alvast aan het voorsorteren in het leven op dingen die mogelijk helemaal niet gaan gebeuren? Of waarvan je liever niet hebt dat ze gaan gebeuren, maar waar je wel je van uitgaat, omdat jij ze zelf verwacht? Erin gelooft? Je ontvangt waar je geloof voor hebt. Dat is namelijk een Bijbels principe.

Ben jij ook vooral bezig met de stel-dats en wat-alsen van het leven? Ben je ook vooral bezig met wat anderen zeggen en vinden? En daar je vertrouwen op stellen? 

Wat is gebeurd met ons geloof, ons vertrouwen op God stellen? Wat is er gebeurd met God die geneest en gezondheid en voorziening belooft als we doen wat Hij vraagt zoals Hij in de Bijbel aangeeft? Wat gebeurt er nu precies als we ons overal zorgen over maken? Er staat zelfs in de bijbel dat door bezorgd te zijn je niet een L (😉) aan je lengte of een dag aan je leven kan toevoegen (Zie Mattheus 6). 

…”Want wat de mens zaait, zal hij ook oogsten.” Galaten 6:7b

Je zal je leven niet kunnen verlengen met zorgen maken en je vertrouwen op allerlei menselijke dingen stellen. Je kunt wel je leven letterlijk verkorten door dat te doen. Je kunt wel je leven verlengen, door je vertrouwen op alleen op God te leren stellen.  

Als we namelijk angst en zorgen zaaien, dan zullen we de resultaten van angst en zorgen oogsten in ons leven, in onze psyche, in ons lichaam. Als we geloof en vertrouwen zaaien, dan zullen we daar de resultaten van oogsten. Als we liefde zaaien, dan zullen we de resultaat daarvan oogsten. En als we ruzie en verdeeldheid zaaien, dan zullen we die resultaten in ons leven oogsten etc. Dit geldt in alle gebieden van ons leven, want dat is wat het Woord ons zegt en als je erop let dan zul je dat in de praktijk ook kunnen zien.

Waar kies je voor? Wat wil je oogsten? Laat me weten!

Fijn dat je reageert!

Ik waardeer het enorm dat je een reactie plaatst (mits liefdevol en opbouwend)! Dus dankjewel daarvoor! Heb je nog een specifieke vraag over deze blog of heb je misschien een andere brandende vraag voor mij 😉 die je graag een keer in een blog beantwoord wil zien? Stuur dan gerust een mailtje naar info@uniquepearl.nl of reageer via het contactformulier. Wil je (vrijblijvend en eenmalig) een gratis proefsessie waar je meteen met een paar tips aan de slag kan? Boek dan meteen je gratis sessie hier!