In mijn vorige blog zei ik het al, iemand die manipuleert is niet meteen per definitie een manipulator. (Heb je hem gelezen?) Laten we dat even voorop stellen. Iedereen manipuleert weleens, bewust of zelfs ongebewust. Maar er zijn mensen die dit (zeer) regelmatig doen. En dan is het goed om dit te herkennen, zodat je er niet langer in mee hoeft te gaan wanneer er sprake is van manipulatief gedrag. Daarnaast is het nog belangrijker dat we het ook bij onszelf leren herkennen en het uit ons eigen leven wegdoen, want dit is geen onderdeel van liefde. 

Probeer de persoon niet te veranderen
Allereerst moet je jezelf realiseren dat jij iemand anders niet kan veranderen. De enige die dat kan is God (en God heeft er soms zelfs Zijn handen vol aan 😉 en dan kijk ik alleen maar naar mezelf haha! ). Dus stop met proberen te denken dat jij het moet en kan doen. Jij bent die ander niets anders schuldig dan hem of haar lief te hebben. En het is aan jou om je hart te bewaken zegt de Bijbel. Je kan er wel voor zorgen dat wat iemand probeert, niet langer succesvol is bij jou.

Neem je verantwoordelijkheid!
Het is NOOIT! okay als iemand jou manipuleert. Laat dat duidelijk zijn. Ik probeer hierbij slecht gedrag nooit goed te praten. Maar jij bent verantwoordelijk voor jouw eigen leven. Ik ben verantwoordelijk voor mijn eigen leven nu en hoe ik met mijn verleden en met dingen die ik heb meegemaakt, omga. En ik weet dat er een hoop hele, hele, HELE nare dingen gebeuren. Soms zijn ons hele nare dingen overkomen in het leven. Maar we hebben allemaal een eigen verantwoording voor hoe we NU met onze situatie omgaan.

Vergeef!
En dat begint met het besluit om te vergeven. Vergeving aan de ander, vergeving aan jezelf. Vergeving vragen aan God, dat je misschien bijvoorbeeld recent hebt toegegeven aan iemands manipulatie en niet je grens hebt gesteld en dan mag je, zonder schuldgevoel, iedere keer opnieuw beginnen!! Vergeving is de eerste stap naar herstel, ook in dit gebied! De Bijbel is daar heel duidelijk in.

Bewaak je grenzen
Verantwoording nemen is ook dat je grenzen stelt en je grenzen bewaakt. Misschien zeg je ja maar die persoon respecteert mijn grenzen niet. Of het werkt niet met die persoon. Die gaat steeds over mijn grenzen heen. Dat is alleen het geval als jij je grenzen niet stelt en bewaakt en dus al in zekere mate bent meegegaan in de manipulatie. Het is net als bij kleine kinderen. Als ze maar lang genoeg jengelen en zeuren dan ben je het op een gegeven moment zo zat, dan geef je toe. En dan hebben ze je. Want dan weten ze aan welke knoppen ze moeten draaien voor de volgende keer om jou weer zo ver te krijgen. Ze hebben geen respect voor jouw grenzen. Alles is van en voor hen. Wat van hen is, is van hen en wat van jou is, is ook voor hen. Daarom krijg je ook geen tijd om dingen uit te leggen of na te denken. Als je nee zegt, dan moeten ze naar een nieuw level want ze willen toch krijgen wat ze willen. Dus je moet zorgen dat ze niets meer van je “krijgen”. God heeft de blijmoedige gever lief. Niet iemand die eigenlijk niet wil geven, maar zich verplicht voelt of vanuit schuldgevoel. Ze gaan het spel op een hoger niveau spelen, dus schuldgevoel, zelf!!-medelijden, slachtofferschap, zich beroepen om eerder gedane beloftes etc gaan toenemen. Als dit niet gaat werken, dan kun iemand echt lelijk gaan doen. Het hoeft niet meteen zo zichtbaar te zijn, het kan heel subtiel gaan.

Sta in je identiteit als dochter van Vader God
Daarom is het zo belangrijk dat jij weet wie jij bent in Christus. Als jij jouw identiteit in Christus hebt en weet dat je een dochter van Vader God bent en zo ongelooflijk geliefd, dan heeft manipulatie geen vat op jou. Want als Dochter van de Vader weet jij dat schuld, schaamte en angst (en alle andere negatieve gedachten en gevoelens) afgerekend zijn. Dus mocht je dat bij jezelf merken, dan is het belangrijk dat je dat meteen herkent en gevangen neemt. De boze wil heel graag zou die negatieve gevoelens en gedachten als verleiding geven om te kijken wat jij daarmee gaat doen. Dus als jij erin meegaat en toegeeft aan manipulatief gedrag, dan heeft hij zijn zin. Dan heeft hij je vrede weer geroofd.

Reken af met afhankelijkheid van anderen
Als jij in je volle identiteit als dochter van de Vader staat dan ben je niet langer afhankelijk van het geluk van hoe anderen over je denken. Jouw geluk hangt af van hoe de Vader of jouw denkt. Hij houdt onvoorwaardelijk van je, dus maakt het niet uit of iemand anders wel of niet van je houdt of over je denkt. Je hebt niet de goedkeuring van anderen nodig. Het zou alleen een extra cadeautje kunnen zijn als je weet dat er ook nog mensen zijn die van je houden. Maar in beginsel zou het niet moeten uitmaken. Dus als jij merkt dat jij wel afhankelijk bent van hoe anderen over jou denken dan is daar nog werk aan de winkel. Voor degene die manipuleert (maar dat ligt bij die persoon). Maar duidelijk ook voor jou!

Jij bent niet pas goed genoeg als die ander het naar zijn of haar zin heeft. Jouw waarde hangt niet van die ander af. Jouw waarde is in Christus en daar is allang voor betaald. Dus reken af met die afhankelijkheid van de mening van anderen. Feitelijk zeg je dan namelijk tegen God dat je de mening van anderen verkiest boven Zijn mening over jou,. als de mening van anderen, de goedkeuring van anderen jouw geluk bepaalt. Dan weet je meteen wat jouw bron is. Dus check bij jezelf: zoek je goedkeuring van mensen of goedkeuring van God?

Wees duidelijk en hou het kort
Laat je woorden duidelijk zijn. Ja of nee. Geen vage antwoorden. Zeg wat je meent en meen wat je zegt. Ze willen al geen nee horen, dus als je vaag om de hete brei heen gaat draaien dan gaat dat alleen in je nadeel werken. Probeer antwoord te geven met zo min mogelijk woorden. Anders gaat zo iemand je dan zodanig vastpraten, om je zover te krijgen dat je niet anders kan dan ja zeggen. Zo duidelijk mogelijk en zo kort mogelijk houden.

Ga niet in discussie
Je gaat het niet winnen. Dus wees duidelijk en laat het verder bij de persoon. Het kan heel moeilijk zijn een relatie te onderhouden met een iemand die op regelmatige basis manipuleert, want die persoon is er op dat moment op uit om ten koste van jou zich goed te voelen. Dus soms moet je kiezen om die persoon te zegenen, het stof van je schoenen te schudden en door te gaan.

Laat hun gekwetstheid bij hen
Hoe liefdevol, voorzichtig, bij jezelf houdend en positief je een bepaalde boodschap ook brengt, een iemand die manipuleert zal zich altijd gekwetst voelen als je niet meegaat met zijn of haar boodschap. Dat is de eigen negatieve geestelijke bagage waar iemand zelf verantwoordelijk voor zijn en mee zal moeten afrekenen. Als jij weet dat je naar eer en geweten iemand hebt geantwoord waarbij je vanuit liefde hebt gehandeld en iemand voelt zich toch nog gekwetst dan is dat -hoe hard het ook klinkt- hun probleem. Maak iemand anders’ zonde niet tot jouw zonde.

Vraag hulp!
Tot slot vraag hulp, in de eerste plaats aan God, want de H.G. is onze Helper en verwacht ook dat Hij je gaat helpen. Maar als je merkt dat je er niet snel genoeg uit komt, vraag dan ook hulp aan anderen. Ga niet in een lotgenotengroep zitten om te blijven hangen in het praten over je probleem, maar zoek adequate hulp om tot een oplossing te komen. Begin met vergeven, ga leren grenzen aangeven, ga leren nee zeggen, ga leren verwachten van God, ga meer leren over wie jij bent in Christus! God heeft voor alles al een oplossing gegeven en het is aan ons om het te gaan leren toepassen in ons leven!

Laat weten in een reactie onder deze blog welk punt herken jij? Wat ga je ermee doen? Laat het hieronder weten!

Fijn dat je reageert!

Ik waardeer het enorm dat je een reactie plaatst (mits liefdevol en opbouwend)! Dus dankjewel daarvoor! Heb je nog een specifieke vraag over deze blog of heb je misschien een andere brandende vraag voor mij 😉 die je graag een keer in een blog beantwoord wil zien? Stuur dan gerust een mailtje naar info@uniquepearl.nl of reageer via het contactformulier. Wil je (vrijblijvend en eenmalig) een gratis proefsessie waar je meteen met een paar tips aan de slag kan? Boek dan meteen je gratis sessie hier!