Een tijdje geleden heb ik een aantal berichten op social media gedeeld over vergeving. Ook heb ik de blog Drie redenen waarom je altijd zou moeten vergeven, geschreven.

In deze blog wil ik ingaan op een vraag die ik een tijd geleden kreeg: wat als vergeven onmogelijk lijkt? Wat als je denkt niet te kunnen vergeven?

Want wat als je zulke heftige dingen hebt meegemaakt, dat je ervan overtuigd bent dat je het nooit zal kunnen vergeven?

Allereerst wil ik je zeggen dat ik het heel verdrietig vind dat je die dingen heb moeten meemaken die je hebt meegemaakt. Mijn hart huilt bij de verhalen die ik ben tegengekomen in mijn praktijk en in het dagelijks leven om me heen, om de pijn die anderen bewust of onbewust is aangedaan en waar mensen heel lang, soms levenslang de gevolgen van blijven dragen. Mijn hart bloedt af en toe bij de schrijnende situaties die mensen soms met me delen. Deze blog schrijven was ook niet zomaar uit mijn mouw geschud. Ik heb dit met een biddend hart gedaan, juist omdat ik me realiseer dat het soms zo moeilijk kan zijn.

Het is echter mijn grote verlangen en passie om mensen hierin verder te helpen en daarom heb ik me de afgelopen jaren vanuit mijn positie als zus in het geloof en als christencoach intensief verdiept in wat de Bijbel zegt over levensheiliging. Ik heb diverse cursussen en trainingen gevolgd (en doe ik nog steeds) met betrekking tot het onderwerp levensheiliging, maar me daarnaast ook intensief verdiept in het medische plaatje zoals hoe ons geest, ziel en lichaam samenwerken, hoe onze gedachten effect hebben op ons geest, ziel en lichaam waaronder ons immuunsysteem. Dit heeft veel herstel en genezing gebracht in mijn eigen leven, in ons gezin maar ik zie het ook meer en meer bij de mensen om mij heen die deze principes zijn gaan toepassen. Dit maakt me zo ontzettend strijdbaar om vrouwen te helpen om vrij te komen van alles wat ze hebben mee moeten maken, te helpen om herstel te vinden door Bijbelse principes toe te leren passen.

Dus daarom ga ik vandaag deze vraag – in alle gebrokenheid – proberen te beantwoorden.

Je gaat mij nooit horen zeggen dat het easy peasy zal zijn.  Ik zal nooit beweren dat wat je mee hebt moeten maken toen jouw eigen schuld was. Maar hoe je er nu mee omgaat is wel jouw verantwoording en jouw keuze.

Vergeven is een opdracht. We lezen dit op meerdere plaatsen in de Bijbel. Dit kun je voor jezelf opzoeken.

Maar lieve jij, je hoeft dit niet alleen te doen hè. Ik heb de indruk, maar ik kan het mis hebben, dat je misschien het idee hebt dat je het alleen moet doen. Dat je er alleen voor staat. Maar dat is een leugen die de boze je wil laten doen geloven. Je staat er niet alleen voor. Als dochter van God heb jij de Heilige Geest (de Helper) in je en die wil jou heel graag helpen, mits jij het toestaat. Dat is Gods Almacht in jou, besef je dat lieve jij??

Hij doet alleen niets zonder jouw toestemming. Dus als jij zegt: ik ga het niet doen, want ik kan het niet. Dan is dat jouw keuze en daar gaat de Heilige Geest niet overheen.

Pauzeer hier even en laat dat even tot je doordringen. 

God woont met Zijn Geest in jou!!!!!

Ik denk dat je nog niet beseft wat dat betekent. Want als je dat besef eens echt tot je laat doordringen!!! Dan ga je beseffen dat je het wel kan!!! Want je doet het samen met de Heilige Geest! Je doet het niet alleen, je doet het samen met God! 

Met God is ALLES mogelijk zegt de Bijbel. Dus ook vergeven!!

Als we niet vergeven, heeft het gevolgen.

Dan zijn we ongehoorzaam aan het Woord van God. God zegent geen zonde. Dat kan Hij niet. Lees Deuteronomium 28 maar eens. Onvergevingsgezindheid is een enorm grote blokkade naar herstel en overwinning! Er zit verder geen oordeel op, het is een constatering. Ieder is vrij om hiermee te doen wat hij of zij wil. Maar als je wel vergeeft, dan brengt het vrijheid en herstel in je eigen leven! God heeft niet bedacht dat je zou moeten vergeven voor de ander, maar het is voor jezelf! Het zet jou vrij! Anders blijf jij gevangen in die negativiteit met alle gevolgen van dien!

Misschien vind je het confronterend dat ik dit zeg of maakt het je zelfs een beetje boos. Maar ik help je niet door een beetje te pappen en nat houden en intussen te merken dat het niet zo goed met je gaat, terwijl ik weet dat dit je verder gaat helpen! Hoe komt het dan dat het je boos maakt? Check je hart, lieve jij! Ik zeg dit nooit om iemand te (ver)oordelen, maar om iemand verder te helpen.

Alles wat ik tegen jou zeg heb ik ook moeten leren of ben ik nog aan het leren. Zelfs als je het gevoel hebt dat ik vingerwijs, dan wijs ik altijd met alle vingers naar mezelf.

Dit is zo ontzettend belangrijk in onze weg naar overwinning, vrijheid en herstel! Dit is CRUCIAAL!

Tegenwoordig is dit zelfs één van de eerste thema’s waar we mee aan de slag gaan in een coachtraject. Onvergevingsgezindheid is één van de grootste blokkades in herstel en genezing.

Hieronder volgen een aantal tips die je kunnen helpen om te vergeven.

  • Vraag Vader God om je te helpen met Zijn Heilige Geest. Beroep je op Zijn Woord, wat Hij erover zegt. Vertel Hem dat je het onmogelijk lijkt, maar dat je weet dat het niet onmogelijk is, omdat Hij zegt dat je het moet doen en dat alles mogelijk is bij Hem!
  • Bouw aan geloof voor wat het Woord zegt over dat vergeving mogelijk is.
  • Als je niet wil vergeven, vraag God om je wil te bewerken, zodat je het verlangen krijgt om te willen vergeven
  • als je wel het verlangen hebt, maar je denkt dat je het niet kan, vraag God om je te helpen om dat te veranderen. En vertrouw Hem dat je het samen met Hem wel kan.
  • Neem het besluit om te vergeven. Doe dit samen met de H.G.
  • Bied vervolgens weerstand, iedere keer opnieuw als de duivel je komt aanvallen met het verleden of wat die persoon allemaal jou wel niet heeft aangedaan. Vergeven is verleden loslaten en niet steeds weer laten oprakelen.
  • Vernieuw je denken. Dus ga aan de slag om een andere mindset aan te nemen. Dan gaat de waarheid van je hoofd naar je hart zakken en dan zullen ook je emoties volgen.
  • Breng je pijn, verdriet, angsten bij Hem telkens als ze de kop opsteken.
  • Als het teveel is om in één keer te vergeven wat die persoon je heeft aangedaan, vergeef die persoon voor de losse situaties die in je gedachten komen.

Hoe is dit voor jou? Welke tip neem je mee? Laat het hieronder weten!

Fijn dat je reageert!

Ik waardeer het enorm dat je een reactie plaatst (mits liefdevol en opbouwend)! Dus dankjewel daarvoor! Heb je nog een specifieke vraag over deze blog of heb je misschien een andere brandende vraag voor mij 😉 die je graag een keer in een blog beantwoord wil zien? Stuur dan gerust een mailtje naar info@uniquepearl.nl of reageer via het contactformulier. Wil je (vrijblijvend en eenmalig) een gratis proefsessie waar je meteen met een paar tips aan de slag kan? Boek dan meteen je gratis sessie hier!