Pas deelde ik op social media een bericht over een bepaalde menukeuze die ik had gemaakt toen ik pas uit eten was met een vriendin en hoe dat verkeerd viel.

Soms maak je een verkeerde keuze. Dat hebben we allemaal van tijd tot tijd neem ik aan. Dan kun je op verschillende manieren reageren.

Je kan boos worden op jezelf en het jezelf zelf het kwalijk nemen. Dat kan op verschillende manieren. Je kan jezelf iets kwalijk nemen en het blijven kwalijk nemen, boos worden. Het kan een schuldgevoel geven, of een gevoel van falen, mislukking. Het kan zelfs zo ver gaan dat je vind dat je iets niet mag omdat je vind dat je jezelf moet straffen. Voor je het weet, ga je mee in allerlei boze gedachten en gevoelens. Spreek je woorden van falen, mislukking uit over jezelf of je situatie en ga je er ook naar handelen. “Zie je wel, ik doe nooit iets goed. Zie je wel, mij lukt nooit iets. Ik ben een mislukking.”

Maar je kan ook kiezen om te vergeven.

Er is een tekst in de Bijbel die gaat als volgt: “Word boos maar zondig niet, laat de zon niet ondergaan over uw boosheid, en geef de duivel geen plaats”.

Wat betekent dat eigenlijk?

Als je niet (dezelfde dag) vergeeft, zet je een deur open en geef je o.a. Bitterheid en Onvergevingsgezindheid toestemming om in je leven te komen. Je geeft de duivel dan namelijk wel een plaats in je leven.

Helaas komen deze twee vriendjes niet alleen, ze hebben weer andere nare vriendjes die ook wel bij jou in je levenshuis willen komen “spelen”. Daar komen die stemmetjes van verleiding vandaan die heel graag je je oude fouten in herinnering willen brengen en vooral heel graag willen dat je in dat oude zeer blijft hangen. Ze willen het ook een beetje erger maken, want dan kunnen ze ook hun vriendje Wrok erbij halen, die jou ook heel graag wil beïnvloeden. En dat gaat steeds verder opbouwen als je het niet stopt.

Je kan het wegstoppen en verder niet meer aan denken. Maar als het dan weer opnieuw gebeurt, dan staan al die stemmetjes van verleiding meteen paraat om je te helpen herinneren aan die vorige keren dat het ook al niet was gelukt, waardoor je nog meer gaat geloven over jezelf dat je nooit iets goed doet of een mislukking bent. Het gaat zich steeds verder vastzetten in je denken, het wordt een overtuiging die weer onderdeel gaat worden van je persoonlijkheid, je identiteit. En die stemmetjes gaan sterker worden.

Het gaat je je verwijderen van God, maar ook van jezelf. Want je gaat allerlei dingen geloven die niet kloppen met God over jou en je situatie zegt en je gaat steeds minder blij met jezelf worden als je het niet stopt. Het heeft impact op je geest en je geestelijk leven. Je hebt vast ook al gemerkt dat je humeur er sowieso niet van opknapt. 😉 Zoals hierboven een heel klein beetje uitgelegd, heeft het ook impact op je ziel, op je wil, je gedachten en je emoties en als het niet wordt stopgezet ook op je overtuigingen en je persoonlijkheid. Op langere termijn zal het daardoor ook nog eens een negatief impact gaan hebben op je lichaam.

Daarom, als je een verkeerde keuze maakt en zeker als je iets jezelf kwalijk neemt of zelfs boos bent op jezelf, is het ook dan heel belangrijk dat er dezelfde dag nog een moment van aan God vergeving te vragen en vergeving te geven komt. Want net zoals dat geldt dat je de zon niet moet laten ondergaan over je boosheid (lees Efeze 4:26-27) ten opzichte van iemand anders, geldt dat net zo goed voor jezelf.

Daarom is het goed om ervoor te kiezen om mild te zijn naar jezelf en als er iets gebeurt dat je jezelf aanrekent, het jezelf ook meteen te vergeven. Mocht je dan vervolgens verleiding d.m.v. negatieve gedachten en gevoelens krijgen, dan kun je namelijk kiezen om daar niet in mee te gaan, want dan zeg je gewoon tegen die stemmetjes. Nee, ik heb mezelf al vergeven. Ik ben vergeven. Het is al goed. Ik begin weer opnieuw.

En klaar.

Hoe is dat voor jou? Ben jij mild naar jezelf of heb je daarin nog iets te leren? Laat het hieronder weten!